Consiliul Concurenţei a trimis companiilor petroliere raportul de investigaţie privind o posibilă înţelegere pe piaţa comercializării carburanţilor, potrivit unui comunicat al instituţiei.
Oficialii subliniază că trimiterea raportului către companiile investigate este doar o etapă în cadrul procedurii de investigaţie şi nu echivalează cu o decizie finală asupra cazului.
Conform procedurii, companiile au la dispoziţie 30 de zile pentru a trimite în scris observaţii asupra raportului de investigaţie. Apoi, companiile au posibilitate de a-şi susţine punctul de vedere în cadrul unei şedinţe de audiere, ce va avea loc pe data de 21 decembrie 2011.
După audiere, Plenul Consiliului Concurenţei va delibera şi va lua o decizie cu privire la existenţa unei încălcări a legislaţiei concurenţei.
"Orice investigaţie a Consiliului Concurenţei se finalizează cu un raport ce conţine concluziile investigaţiei. În cadrul acestui raport, echipa de investigaţie face propuneri privind posibila practică anticoncurenţială, dar decizia finală este a Plenului, după ce audiază toate părţile implicate" a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
În situaţia în care practicile anticoncurenţiale se confirmă şi Plenul Consiliului Concurenţei decide sancţionarea companiilor implicate, amenda poate ajunge până la 10% din cifra de afaceri. Orice decizie a Consiliului Concurenţei poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti în 30 de zile de la comunicare.
Autorităţile naţionale de concurenţă au obligaţia de a informa Comisia Europeană în cazul în care practicile anticoncurenţiale investigate pot afecta comerţul între statele membre. Schimbul de informaţii realizat în acest context, între autorităţile naţionale de concurenţă şi Comisia Europeană, este confidenţial.
Pe piaţa carburanţilor din România activează cinci mari companii: OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL şi Agip.
Citește și: