Consiliul Concurentei analizeaza concentrarea economica ce se va realiza reorganizarea companiilor deţinute de stat în Hidroenergetica.
“Autoritatea de concurenţă analizează această operaţiune din punctul de vedere al posibilelor efecte anticoncurenţtiale. Potrivit dispoziţiilor legii, operaţiunile de concentrare economică ce depăsesc pragurile valorice prevăzute de lege sunt supuse controlului şi trebuie notificate Consiliului Concurenţei, pentru analiza compatibilitaţii lor cu un mediu concurenţial normal”, se arată într-un comunicat al instituţiei.
Guvernul a căzut de acord în şedinţa de vinerea trecută asupra hotărârii de guvern privind înfiinţarea celor două companii energetice. Hotărârea n-a apărut încă în Monitorul Oficial.
Ministrul Economiei, Adriean Videanu susţine că, prin înfiinţarea celor două companii nu se crează avantaje competitive în favoarea uneia sau alteia.
“Vreau să ştiţi că am avut în vedere ca şi costul unitar actualizat să fie similar în cele două companii, ca premisa competiţiei să fie una egală. Cotele de piaţă deţinute de cele două companii sunt relativ egale”, a declarat Videanu la sfârşitul şedinţei de guvern de vinere trecută. “Avem nevoie de două companii mari, comparabile cu companiile energetice din zonă, atât ca dimensiune, cât şi ca structură în ceea ce înseamnă producţia de energie”, a mai spus Videanu.
Compania Hidroenergetica va fi înfiinţată prin fuziunea Electrocentrale Deva şi Bucureşti, Paroşeni, filialele Hidroelectrica din Bistriţa, Buzău, Cluj, Curtea de Argeş, Haţeg, Porţile de Fier, Oradea, Sebeş, Târgu-Jiu, Slatina, precum şi părţi din CNH, care se divizează.
Compania Electra va avea în componenţă complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, Nuclearelectrica şi sucursala de la Mioveni, unităţile Hidroelectrica din Râmnicu-Vâlcea, Sibiu şi Slatina, Hidroserv Râmnicu-Vâlcea şi SNLO.