Consiliul Concurenţei analizează piața comercializării echipamentelor de tehnologia informaţiei şi comunicaţii (IT&C) din România. Autoritatea de concurență a efectuat inspecţii inopinate la sediile a 14 companii.
Consiliul Concurenţei verifică posibile trucări ale unor licitaţii publice
Inspectorii verifică posibile trucări ale unor licitaţii publice. Acestea au ca obiect comercializarea de echipamente specifice furnizate de Cisco Systems Romania SRL.
Potrivit unui comunicat, sunt indicii că licitaţiile publice care vizează comercializarea echipamentelor furnizate de către Cisco ar fi împărţite între ofertanţi cu sprijinul furnizorului, direct sau prin intermediul distribuitorilor autorizaţi, astfel încât să câştige firmele favorizate.
„Posibila practică anticoncurenţială ar fi început cel puţin din anul 2019”, a transmis autoritatea.
Mai multe companii au intrat în vizorul autorității
Companiile la care s-au desfăşurat inspecţii inopinate sunt:
- Cisco Systems Romania SRL;
- Arctic Stream SA;
- Datanet Systems SRL;
- Dataware Consulting SRL;
- Dendrio Solutions SRL;
- ETA2U SRL;
- Evotech-IT SRL;
- Logic Computer SRL;
- Metaminds SA, Trencadis Corp SRL;
- Alef Distribution RO SA;
- Ingram Micro Distribution SRL;
- Logicom Information Technology Distribution SRL;
- Prime Telecom SRL.
Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti
Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti. Potrivit autorității, sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.
Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor, arată comunicatul.
Potrivit comunicatului, o parte dintre indiciile care au stat la baza declanşării investigaţiei au fost aduse în atenţia autorităţii de concurenţă de către autorităţi contractante, dar şi prin intermediul platformei avertizorilor de concurenţă.
„Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor. (…) o parte dintre indiciile care au stat la baza declanşării investigaţiei au fost aduse în atenţia autorităţii de concurenţă de către autorităţi contractante, dar şi prin intermediul platformei avertizorilor de concurenţă. De asemenea, indicii au rezultat şi din analiza derulată de Consiliul Concurenţei asupra procedurilor de achiziţie publică organizate pe piaţa vizată de investigaţie”, este scris în comunicat.
Reprezentanţii Consiliului Concurenţei subliniază că în cazul în care se va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.
Totuşi, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.