Consiliul Concurenţei are în desfăşurare şase investigaţii în domeniul sănătăţii, dintre care patru vizează restricţionări ale comerţului pe piaţa UE, a declarat, marţi, preşedintele autorităţii, Bogdan Chiţiroiu.
„Tradiţional, pentru că suntem Consiliul Concurenţei, noi nu avem opţiuni doctrinare. Noi, vrând-nevrând, trebuie să fim adepţii concurenţei. Genetic, cumva, noi suntem fani concurenţă. La noi concurenţa e bună, neconcurenţa e rea. Nu avem opţiuni. Suntem cu ochelari de cal, cumva”, a spus Chiriţoiu, la o dezbatere organizată de Institutul de Studii Populare pe tema reformei sistemului sanitar.
El a adăugat că instituţia pe care o conduce este „excesiv de activă” pe piaţa medicamentelor.
„Avem deja un număr foarte mare de cazuri care s-ar putea să rezulte în sancţiuni destul de mari. (…) Avem şase investigaţii în acest moment de încălcare a legii. Patru sunt pe restricţionări de comerţ în interiorul pieţei interne a UE, una este pentru presupus boicot, înţelegere a celor care furnizau medicamente de a livra în perioada în care aveau neînţelegeri cu Ministerul Sănătăţii. (…) Ultima este legată de presupuse înţelegeri între Antibiotice şi distribuitori de-ai firmei de împărţire a pieţei”, a spus Chiriţoiu.
El a adăugat că investigaţiile s-ar putea încheia în următoarele luni.
Chiriţoiu a amintit că instituţia pe care o conduce a acordat deja o serie de sancţiuni.
„Consiliul a dat sancţiuni pentru împărţire de piaţă la insulină între producător de insulină şi distribuitori ai lui. Este o sancţiune dată de acum doi ani, este în instanţă. Şi sancţiuni pentru împărţirea pieţei între furnizorii de servicii de dializă. Din nou este o sancţiune dată şi este în instanţă”, a spus Chiriţoiu.
Virgil Păunescu, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, prezent la dezbatarea de marţi, a prezentat evoluţia sistemului sanitar în ultimii 13 ani. El a subliniat că, la nivelul anului 1998, bugetul Ministerului Sănătăţii era de circa 800 de milioane de dolari, iar în 2008 de patru miliarde.
De asemenea, atât el, cât şi Cristian Vlădescu, fost şef al Casei de Asigurări de Sănătate, s-au pronunţat pentru transformarea spitalelor în fundaţii, astfel încât să nu mai fie aplicată legea finanţelor publice.
SURSA: Mediafax