Consiliul Concurenței ia o decizie fără impact negativ asupra pieței
Autoritatea de concurență a analizat această operațiune și a concluzionat că nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței pe piața românească. Totodată, nu există îndoieli serioase cu privire la compatibilitatea acestei tranzacții cu un mediu concurențial normal.
Decizia Consiliului Concurenței va fi publicată pe site-ul instituției, după eliminarea informațiilor confidențiale.
Profilul companiilor implicate
OMV Petrom SA este lider pe piața românească în sectorul petrolier și de gaze naturale, operând câmpuri petroliere și de gaze în mai multe regiuni din țară. Compania este activă pe întregul lanț energetic, de la explorare și producție, până la rafinare, distribuție de carburanți, generare de energie electrică și comercializare de gaze naturale.
Pe de altă parte, Eugen Trans SRL este specializată în transporturi rutiere pentru diverse tipuri de mărfuri, având experiență în acest domeniu.
Decizia de externalizare a serviciilor de transport marchează o nouă etapă în strategia OMV Petrom de optimizare a operațiunilor, permițându-i să se concentreze mai mult pe activitățile sale de bază.
Consiliul Concurenței
Autoritatea română de concurenţă şi-a început activitatea la 6 septembrie 1996 prin elaborarea reglementărilor necesare aplicării Legii concurenţei (nr.21/1996), ce a intrat în vigoare la 1 februarie 1997.
În calitatea sa de autoritate naţională în domeniul concurenţei, instituţia pune în aplicare şi asigură respectarea prevederilor naţionale, dar şi a celor comunitare de concurenţă.
În acelaşi timp, Consiliul Concurenţei are rolul de autoritate naţională de contact în domeniul ajutorului de stat între Comisia Europeană, pe de o parte, şi instituţiile publice, furnizorii şi beneficiarii de ajutor de stat, pe de altă parte.
Consiliului Concurenţei îi revine şi rolul de a reprezenta România în relaţiile cu organizaţiile şi instituţiile internaţionale de profil; de asemenea, este responsabil de relaţia cu instituţiile Uniunii Europene, potrivit prevederilor relevante din legislaţia europeană, şi cooperează cu alte autorităţi de concurenţă.
Activitatea Consiliului Concurenţei se desfăşoară pe două componente principale: una preventivă, de monitorizare a pieţelor şi supraveghere a actorilor de pe aceste pieţe şi una corectivă, menită să restabilească şi să asigure dezvoltarea unui mediu concurenţial normal.
Astfel, misiunea autorităţii române de concurenţă poate fi definită sintetic ca fiind aceea de a proteja şi de a stimula concurenţa pe piaţa românească în vederea dezvoltării unui mediu concurenţial normal, pentru ca, în final, să se asigure o promovare cât mai bună a intereselor consumatorilor.