Deși este firesc ca cererea pentru produse precum ouăle să crească în această perioadă, spune Consiliul Concurenței, anticiparea unor scumpiri poate determina o coordonare ilegală între concurenți.

Consiliul Concureței: avertisment pentru companii și asociații

Președintele instituției, Bogdan Chirițoiu, subliniază că „declarațiile privind intențiile de majorare a prețurilor pot conduce la creșteri artificiale” și că aceste practici sunt sancționabile conform legislației naționale și europene.

Mai mult, și asociațiile care influențează comportamentul comercial al companiilor membre pot fi trase la răspundere.

„Este firesc ca în perioada Sărbătorilor Pascale, cererea pentru anumite produse, cum sunt ouăle, să crească. Declarațiile prin care reprezentanții unor companii își anunță, însă, intențiile de a majora prețurile pentru produsele pe care le comercializează, pot conduce la coordonarea comportamentului concurenților și la o creștere artificială a prețurilor pe piață. Aceste tipuri de acțiuni sunt sancționate din perspectiva regulilor de concurenţă naţionale și europene, deoarece denaturează concurența și prejudiciază consumatorii”, susține Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Amenzi de peste 13 milioane de lei în sectorul ouălor

Consiliul Concurenței a sancționat recent cinci companii din domeniul producției și comercializării ouălor de consum, precum și o asociație, cu amenzi în valoare totală de peste 13,4 milioane de lei. Autoritatea a descoperit că firmele și-au coordonat politicile comerciale în cadrul întâlnirilor organizate de asociație, schimbând informații sensibile în scopul creșterii artificiale a prețurilor sau al menținerii acestora la un anumit nivel.

„Consiliul Concurenței a constatat, în cadrul investigației, că reprezentanții companiilor se întâlneau, în mod frecvent, sub umbrela asociației, pentru a discuta problemele sectorului avicol, dar și pentru a planifica acțiuni comune referitoare la activitatea de producție și livrare a acestora, schimbând informații sensibile din punct de vedere concurențial”, arată Consiliul Concurenței într-un comunicat.

Cu ochii și pe Renault Commercial Roumanie SRL

Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care AutoWallis Nyrt. şi Salvador Caetano Auto SGPS SA preiau, prin intermediul NSN RO SRL, unele active ale Renault Commercial Roumanie SRL, transmite Agerpres.

Activele care fac obiectul tranzacţiei se referă la importul şi distribuţia de automobile, piese de schimb şi accesorii Nissan, precum şi la întreţinerea şi repararea automobilelor Nissan (stocuri de produse, o parte dintre contractele alocate activităţii privind marca Nissan, inclusiv contractele cu reparatorii autorizaţi etc.).

AutoWallis Nyrt., prin filiala sa maghiară AW Distribution Kft., derulează în România operaţiuni de import şi distribuţia de automobile SsangYong, precum şi de piese de schimb şi accesorii pentru marca SsangYong.

Grupul Salvador Caetano din Portugalia, care operează, de asemenea, în domeniul asamblării vehiculelor, componentelor şi distribuţiei, nu desfăşoară în prezent activităţi comerciale în România.

Recomandări pentru un comportament legal

Consiliul recomandă tuturor companiilor din România să își stabilească independent politicile comerciale și să evite orice practici care pot fi interpretate ca încălcări ale regulilor de concurență. Orice încercare de manipulare a pieței, chiar și indirectă, poate aduce sancțiuni severe și poate prejudicia consumatorii.