UPDATE:
Consiliul Concurentei confirma astazi declansarea investigatiei pe piata serviciilor bancare si interbancare. Institutia a anuntat, intr-un comunicat, ca s-a autosesizat si a declansat din oficiu o investigatie avand ca obiect o posibila intelegere intre anumiti agenti economici activi pe piata serviciilor bancare si inerbancare, practica interzisa de Legea Concurentei (21/1996).
„Investigatia are la baza suspiciuni privind posibilul schimb de informatii, precum si anumite conduite comerciale evidentiate, de altfel si de mass-media, in acest sector”, a declarat Gheorghe Oprescu, presedintele Consiliului Concurentei.
În cadrul acestei investigaţii, inspectorii Consiliului Concurenţei au realizat o serie de inspectii inopinate la sediile principalilor actori din piaţă. Comunicatul institutiei mai aminteste ca, in ultima perioada, Consiliul Concurentei s-a autosesizat si a efectuat inspectii inopinate in domenii diverse de activitate, cum ar fi piata distributiei de produse farmaceutice, piata cerealelor de panificatie, piata serviciilor de scolarizare auto, piata serviciilor de taximetrie, piata deseurilor industriale reciclabile, piata administrarii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II).
30.10.2008: Consiliul Concurenţei începe o investigatie la bănci
„Plenul Consiliului Concurentei şi-a dat ieri acordul pentru demararea unei investigatii la mai multe banci la care exista suspiciuni legate de comportamentul in piata, iar maine urmeaza sa fie emis, de catre presedintele Consiliului, Ordinul de investigatie. Cu aceasta ocazie va fi numit si un raportor, care va constitui o echipa de investigatie”, a declarat, pentru Capital, Josef Nandor Nemeny, membru în Consiliul Concurentei.
Potrivit afirmatiilor sale, reprezentanti ai Consiliului au vizitat astazi (joi) mai multe banci comerciale „pentru colectarea de date”. „Pentru aceasta investigatie, Consiliul s-a autosesizat in urma mai multor semnale primite din presa si de la Banca Nationala a Romaniei. Investigatia va viza, cel mai probabi, 3-4 banci comerciale. Nu cred ca avem resurse pentru verificari concomitente la mai multe banci”, spune Nemeny. Initial, sunt avute in vedere Bancpost, ING, Royal Bank of Scotland si UniCredit, dar reprezentantii consiliului au vizitat azi pentru colectarea de date un numar de 8-10 banci. „La Bancpost, spre exemplu, s-au semnalat si ridicari de comisioane fara contract”, afirma Nemeny.
El precizeaza ca problemele de comportament concurential in piata ale bancilor respective se refera inclusiv la „cresterea excesiva a dobanzilor, atat la credite, cat si la depozite” „Au existat fenomene interesante de creste a dobanzilor chiar si la niveluri de peste 60% pe an. Probleme au fost si pe piata interbancara, dar s-au mai atenuat. Piata monetara este in grija BNR, dar devine si o problema a Consiliului Concurentei atunci cand mai multe banci afiseaza conditii identice, spre exemplu acelasi nivel de dobanda”, afirma Nemeny.
Oficialii bancilor vizitate de reprezentantii Consiliului Concurentei au refuzat sa faca deocamdata comentarii oficiale in legatura cu investigatia, aratand ca aceasta este declansata si condusa in conditii neclare. „Au luat copii dupa o gramada de lucruri, nu stim exact ce cauta…”, ne-a declarat un bancher, dupa vizita reprezentantilor Consiliului Concurentei.