Șeful de la Consiliul Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a precizat că se așteaptă ca acest caz să fie analizat în detaliu, având în vedere complexitatea tranzacției și posibilele implicații asupra siguranței naționale. Potrivit acestuia, procesul de evaluare a tranzacției se află într-o fază preliminară și există o probabilitate ridicată ca aceasta să ajungă la CSAT pentru o revizuire mai amănunțită.

Consiliul Concurenței dezbate achiziția E.ON Energie România

În prezent, tranzacția între E.ON și MVM este supusă aprobării din partea a trei entități: Comisia de Examinare a Investițiilor Străine Directe (CEISD), Consiliul Concurenței și Comisia Europeană.

„Probabil că la această investigație se va ajunge la CSAT. Eu cred că se va ajunge. Aș fi surprins dacă ea trece, că e văzută ca neproblematică. Adică, la CSAT când ajungem? Când spunem: ‘Domnule, noi credem că e un caz mai complicat și trebuie să intre în procedură aprofundată’.

Și atunci asta o facem, cu ok-ul CSAT. Mi-e greu să cred că această operațiune va fi considerată din punct de vedere al siguranței naționale, văzând și unele exprimări publice ale unor membri ai Comisiei (n.red. Comisia de Examinare a Investițiilor Străine Directe ), mi-e greu să cred că va fi considerată neproblematică și nu necesită o cercetare aprofundată. Deci, cred că va fi sesizat CSAT-ul, da”, a declarat Chirițoiu într-o conferință de presă.

Cu toate acestea, Chirițoiu a menționat că, deși tranzacția ar fi fost suficient de mare pentru a fi analizată de Comisia Europeană, autoritatea română de concurență va prelua cazul, având în vedere impactul local al tranzacției. Aceasta se aseamănă cu situația tranzacției Mega-Profi, în care autoritățile române au preluat analiza, deși dimensiunea tranzacției depășea pragul pentru o examinare europeană.

„Comisia Europeană cu noi e același aviz. E pe concurență și asta e noutatea. Mi-au spus că ne dau nouă cazul. După prag era suficient de mare tranzacția cât să fie analizată de ei, dar, pentru că părțile au cerut să ne fie trimisă și noi am zis că suntem de acord să o preluăm, atunci Comisia ne-o dă nouă”, a mai spus Bogdan Chirițoiu.

Un alt aspect important al procesului este reprezentat de CEISD, care are la dispoziție 21 de zile pentru a evalua documentele tranzacției. În această perioadă, instituțiile membre ale CEISD pot solicita informații suplimentare, iar dacă documentația nu este completă, procesul poate întârzia. Chirițoiu a menționat că până în prezent tranzacția nu a fost încă discutată în cadrul CEISD, dar se află în faza de pregătire.

E.ON, energie, logo E.ON energie
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Ministerul Energiei din România a sesizat CEISD asupra posibilelor riscuri pentru securitatea națională

În ceea ce privește contextul tranzacției, Ministerul Energiei din România a sesizat CEISD asupra posibilelor riscuri pentru securitatea națională. Printre preocupările semnalate se numără legăturile MVM Zrt. cu Federația Rusă, în special prin relațiile comerciale cu Gazprom și Rosatom, care ar putea amplifica dependența Ungariei de resursele rusești. În plus, există temeri că tranzacția ar putea permite cesiunea ulterioară a acțiunilor E.ON către entități din afaceri sau politică din afara Uniunii Europene, ceea ce ar putea afecta transparența și conformitatea cu legislația europeană.

Alte riscuri menționate de Ministerul Energiei includ posibilele probleme legate de protecția datelor companiei și ale clienților români, precum și un conflict cu strategiile energetice naționale ale României, în special în ceea ce privește reducerea consumului de gaze naturale, ceea ce contravine obiectivelor guvernamentale privind extinderea accesului la rețelele de gaz.

În decembrie 2024, MVM Zrt. a semnat un acord pentru achiziționarea unui pachet majoritar de acțiuni în E.ON Energie România, tranzacția urmând să se finalizeze în 2025, după obținerea tuturor avizelor necesare. Grupul MVM, un important furnizor de energie din Ungaria, va prelua 68% din E.ON Energie România și 98% din E.ON Asist Complet, iar valoarea tranzacției nu a fost făcută publică. În prezent, MVM estimează finalizarea tranzacției în lunile iunie sau iulie 2025.

E.ON Energie România furnizează energie electrică și gaze naturale pentru aproximativ 3,4 milioane de clienți din România și este un jucător semnificativ pe piața energetică locală.