Consiliul Concurenţei are în curs 61 de investigaţii, iar de la începutul anului a mai pornit câteva analize sectoriale pe piaţa energiei şi a a construcţiei de drumuri.

Autoritatea de concurenţă a declanşat în acest an anchete sectoriale în vederea analizării structurii pieţelor şi mecanismelor de funcţionare a acestora, pe piaţa energiei electrice şi pe cea a lucrărilor de construcţii de drumuri şi autostrăzi, a spus preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

“Ancheta pe piaţa energiei electrice ne va ajuta pentru a lua o decizie în cazul formării celor două companii energetice. În ceea ce priveşte piaţa construcţiilor ar fi probleme legate de cheltuirea banilor publici. Alte ţări au dat sancţiuni pe această piaţă”, a adăugat oficialul Consiliului Concurenţei.

În plus, Consiliul Concurenţei a demarat şi o anchetă pe piaţa producerii, transportului, distribuţiei şi furnizării energiei termice din Bucureşti, în vederea analizării structurii şi mecanismelor de funcţionare a acesteia.
“Este o anchetă utilă. Avem plângeri la CET Griviţa cu privire la relaţia cu RADET. Sunt probleme acolo, aşa că vrem să vedem ce se întâmplă pe această piaţă”, a arătat Chiriţoiu.

În 2009 s-au finalizat trei investigaţii

Autoritatea de concurenţă analizează 61 de investigaţii şi preşedintele Consiliului speră să soluţioneze cât mai multe până la finalul anului.

“Anul trecut am finalizat trei investigaţii, dar pentru acest an avem planuri mai măreţe, am vrea să finalizăm circa jumătate dintre investigaţii”, a precizat Chiriţoiu.
În 2009, investigaţiile finalizate au vizat piaţa cerealelor de panificaţie, comerţul cu amănuntul al produselor agroalimentare şi piaţa imobiliară a serviciilor conexe tranzacţiilor imobiliare.