Consiliul Concurenței a obținut o decizie favorabilă în procesul cu Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR), instanța supremă validând acuzațiile autorității de concurență. Conform deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, CAFR a încălcat legislația concurențială prin impunerea unui nivel minim al onorariilor în rândul membrilor săi.
Confirmarea Înaltei Curți în favoarea Consiliului Concurenței
Într-un comunicat oficial, Consiliul Concurenței a anunțat că Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat definitiv încălcarea legislației concurențiale de către Camera Auditorilor Financiari din România.
Instanța a considerat că practica de stabilire a unui nivel minim al onorariilor impus de CAFR afectează concurența pe piața serviciilor de audit financiar din România.
„Înalta Curta de Casaţie şi Justiţie a confirmat definitiv încălcarea legislaţiei din domeniul concurenţei de către Camera Auditorilor Financiari din România prin impunerea unui anumit nivel al onorariului, în rândul membrilor săi”, a precizat autoritatea de concurență în comunicatul emis.
Măsuri impuse de Camera Auditorilor Financiari
CAFR, organizația profesională responsabilă cu coordonarea și autorizarea activității de audit financiar în România, a stabilit un nivel al onorariului mediu orar și un număr minim de ore pentru fiecare misiune de audit. Această practică a fost însoțită de sancțiuni pentru cei care nu respectau aceste reglementări.
Prin stabilirea unui nivel minim al onorariilor și a unui număr obligatoriu de ore de lucru, CAFR a determinat creșterea costurilor pentru beneficiarii serviciilor de audit.
Această reglementare a fost considerată o practică anticoncurențială, deoarece a limitat libertatea de stabilire a tarifelor între prestatorii de servicii de audit și clienți.
Sancțiuni aplicate de Autoritatea de Concurență
În urma analizei acestei practici, Consiliul Concurenței a decis sancționarea Camera Auditorilor Financiari din România cu o amendă de 819.322 lei (aproximativ 182.000 euro) la finalul anului 2016.
Autoritatea de concurență a considerat că impunerea unor tarife minime și a unui număr fixat de ore pentru audituri a fost un comportament care a împiedicat competiția și a generat prețuri mai mari pentru consumatori.
CAFR nu a acceptat sancțiunea și a contestat decizia Consiliului Concurenței în instanță. Cu toate acestea, atât Curtea de Apel București, cât și Înalta Curte de Casație și Justiție au respins apelul și au menținut amenda impusă de autoritatea de concurență.