Consiliul Concurenţei poate aplica amenzi de până la 40.000 lei autorităţilor locale

Consiliul Concurenţei poate sancţiona autorităţile publice care refuză să-i ofere informaţii după ce OUG pentru modificarea şi completarea Legii Concurenţei a intrat, joi, în vigoare. “Modificările şi completările aduse legii Concurenţei ne permit să acţionăm cu mai multă eficienţă, astfel încât să asigurăm o funcţionare normală a pieţelor, ceea ce este în avantajul consumatorilor”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. C

Consiliul Concurenţei poate sancţiona autorităţile publice care refuză să-i ofere informaţii după ce OUG pentru modificarea şi completarea Legii Concurenţei a intrat, joi, în vigoare.

“Modificările şi completările aduse legii Concurenţei ne permit să acţionăm cu mai multă eficienţă, astfel încât să asigurăm o funcţionare normală a pieţelor, ceea ce este în avantajul consumatorilor”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Conform noilor reglementări Consiliul Concurenţei poate sancţiona cu amendă între 5.000 lei şi 40.000 lei autorităţile publice centrale şi locale pentru nefurnizarea informaţiilor şi documentelor solicitate sau furnizarea de informaţii inexacte sau incomplete. Legislaţia de până acum permitea Consiliului Concurenţei să amendeze doar agenţii economici.

De asemenea, Ordonanţa prevede, printre altele, că o decizie a Consiliului Concurenţei poate fi suspendată de Curtea de Apel Bucureşti doar cu condiţia plăţii unei cauţiuni de 30% din amenda stabilită prin decizia atacată, ceea ce va urgenta solutionarea proceselor care au ca obiect contestarea sancţiunilor aplicate de autoritatea de concurenţă.

Recunoaşterea practicii anticoncurenţiale scade amenda cu până la un sfert

Actul normativ prevede că recunoaşterea săvârşirii unei fapte anticoncurenţiale de către un agent economic reprezintă circumstanţă atenuantă care va conduce la diminuarea amenzii cu un procent cuprins între 10%- 25% din nivelul de bază.

În acelaşi timp, persoanele fizice care participă cu intenţie frauduloasă şi în mod determinant la organizarea unui cartel pot fi sancţionate şi cu interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, similară aceleia de care s-a folosit pentru încălcarea legii. Această prevedere vine în completarea celei care permitea pedepsirea persoanelor fizice cu închisoare de la 6 luni la 4 ani sau cu amendă.

CC va putea face inspecţii inopinate la solicitarea CE

De acum înainte, la solicitarea Comisiei Europene sau a altor autorităţi naţionale de concurenţă, inspectorii Consiliului Concurenţei vor putea realiza, pe teritoriul naţional, inspecţii inopinate pentru aceste autorităţi.

Ordonanţa prevede posibilitatea notificării intenţiei de a realiza o concentrare economică (preluarea unei companii sau fuziune), până în prezent autoritatea de concurenţă fiind notificată doar după semnarea actului de realizare a operaţiunii. În acelaşi timp, au fost îmbunătăţită procedura simplificată de notificare a concentrărilor economice ceea ce va facilita analiza cu celeritate a acestor operaţiuni.

Ordonanţa de Urgenţă 75/2010 pentru modificarea şi completarea Legii Concurenţei a fost aprobată de Guvern la 30 iunie.