Critici dure pentru preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, din partea liderului PSD, Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu îl pune la zid pe Bogdan Chiriţoiu: Are tupeul să mai vină să îşi dea cu părerea? Consiliul Concurenţei este o instituţie anchilozată
Preşedintele social-democraţilor este nemulţumit de modul în care funcţionează instituţia condusă de Chiriţoiu, despre care spune că are tupeu în acest moment să vină să-şi dea cu părerea referitor la situaţia de pe piaţa RCA, după retragerea autorizaţiei de funcţionare pentru Euroins.
„Domnule, dacă e el aşa deştept preşedintele Consiliului Concurenţei, de ce nu vine el să conducă România?”, a replicat Marcel Ciolacu, întrebat cum comentează faptul că Bogdan Chiriţoiu a cerut şi o limitare la preţul reparaţiilor, nu doar o plafonare a tarifelor la RCA.
„Domnul Chiriţoiu are tupeul să mai vină să îşi dea cu părerea? Consiliul Concurenţei este o instituţie anchilozată.
Cum e posibil şi pentru ASF şi Consiliul Concurenţei să ai patru falimente pe acelaşi domeniu şi, după al patrulea faliment, să facem aceleaşi greşeli şi să nu ai nimic pregătit să intervii rapid?
Am avut unul. Primul a ocupat cât mai mult din piaţă. A venit cu un preţ mic şi era clar că va intra în faliment, la un moment dat. E nesustenabil. Al doilea a ocupat 80% din piaţă. A dat faliment.
Nici Consiliul Concurenţei, nici ASF nu au făcut modificări repede. Măcar ASF a avut bunul simţ să vină în Parlament, forul care l-a votat, şi să dea explicaţii”, a mai indicat Marcel Ciolacu, într-un interviu acordat EuropaFM.
Cum va interveni statul? „CEC Bank şi EximBank trebuie să îşi asume. Statul român nu mai are această pârghie într-o zonă atât de sensibilă”
Pe de altă parte, preşedintele PSD a indicat faptul că CEC Bank şi EximBank trebuie să intre pe această piaţă, având în vedere că statul român nu are această pârghie într-o zonă atât de sensibilă cum este cea a poliţelor RCA.
Mai mult, Ciolacu a subliniat că trebuia să se intervină de la Consiliul Concurenţei atunci când s-a constatat că o singură firmă a ajuns să ocupe 80% din piaţă.
„Cu plafonarea se creează instrumente. CEC Bank şi EximBank trebuie să îşi asume. Statul român nu mai are această pârghie într-o zonă atât de sensibilă şi într-un serviciu public, astfel încât să transferi imediat atunci când, Doamne fereşte, se întâmplă un faliment.
Nu când a devenit o practică şi nimeni nu a venit cu modificări. Vor modificări legislative. Nu ai voie să ocupi atâta din piaţă. Aici e rostul Consiliului Concurenţei. Unde a fost Consiliul Concurenţei când a văzut că cineva ocupă 80% din piaţă, având un preţ redus.
Pe urmă, când a ocupat 80% din piaţă, a făcut preţul pieţei. De aceea există Consiliul Concurenţei. Să nu existe aşa ceva”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.
El a mai indicat că firma de stat care ar putea intra pe această piaţă nu va putea practica preţuri extrem de mici.
„Nu există preţuri foarte ieftine, pentru că trebuie să existe un mediu concurenţial”, a mai spus preşedintele PSD.