Acesta a solicitat Băncii Naţionale a României (BNR) ca, începând de luni, să oprescă acest mecanism artificial de calculare a ROBOR.

Autoritatea de concurență a reacționat, iar biroul de presă a transmis revistei Capital că este au fost prezentate informații eronate referitoare la activitatea Consiliului Concurenței.

”Investigația Consiliul Concurenţei privind comportamentul băncilor perioada octombrie – noiembrie 2008, pe fondul disfuncţionalităţilor înregistrate de piaţa monetară (apogeul crizei financiare internationale) a fost finalizată în 2013, cu respectarea procedurilor legale. În cadrul investigației nu au fost descoperite dovezi privind o posibilă înțelegere între bănci, iar concluziile raportului au fost aprobate de Plenul autorității de concurență”, a transmis revistei Capital biroul de presă al Consiliului Concurenței.

Ordinul a fost publicat pe pagina web a institutiei https://www.consiliulconcurentei.ro/uploads/docs/items/bucket8/id8340/ordin_260-varianta_publicabila.pdf.

„Pe parcursul investigaţiei, autoritatea de concurenţă a aplicat două sancţiuni procedurale băncilor BRD –Groupe Société Générale SA (19 milioane lei) şi Raiffeisen Bank SA (14 milioane lei) pentru refuzul de a se supune inspecţiei inopinate şi, respectiv pentru furnizarea de informaţii inexacte. Cele două sancțiuni au fost confirmate de instanță. Acțiunile derulate de reglementator, Banca Națională a României, din acea perioadă nu aveau legătură cu obiectul investigației derulate de Consiliul Concurenței”, mai pecizează reprezentanții biroului de presă al Consiliului Concurenței.

Aceștia reamintesc că doar în anul 2010 a fost modificată legislația, preluându-se prevederile europene prin care se impune obligația folosirii ROBOR ca referință pentru stabilirea dobânzilor.

”Regretăm că nu am fost contactați pentru a reaminti aceste detalii și, astfel, am fi evitat dezinformarea populației”, au adăugat aceștia.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a spus că vor fi audieri începând din 29 ianuarie în care vor fi invitaţi Mugur Isărescu să prezinte explicaţii şi preşedintele Consiliului Concurenţie şi toţi autorii implicaţi. ”Am decis să fac publice aceste informaţii înainte de audiere pentru că eu consider de interes public deosebit. Vreau să cer BNR ca de mâine să oprească acest mecanism artificial de calculare a ROBOR care umflă ratele românilor. ROBOR este o înţelegere între băncile comerciale, nu e nicidecum rezultatul unei pieţe libere, este o înţelegere pentru a acoperi pierderile care sunt puse pe spinarea celor care au astăzi credite în lei.”, a declarat Daniel Zamfir, preşedinte al Comisiei economice a Senatului, într-o conferinţă de presă susţinută duminică la sediul ALDE din Capitală.

Zamfir a explicat mecanismul prin care BNR umflă ROBOR. În acest sens a prezentat documente cu date despre ROBOR şi cu declaraţii contradictorii ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. De asemenea, acesta a vorbit despre un raport al unei investigaţii începute 2008 şi încheiate în 2011, însă care nu a fost finalizat cu nicio rezoluţie.

Întrebat ce va face în cazul în care Mugur Isărescu şi Bogdan Chiriţoiu nu vor veni la audiere, Daniel Zamfir a spus că nu vrea să se gândească la acest lucru, însă a amintit despre obligaţia de a participa la audierea unei comisii.