Consiliul Concurenţei a încheiat 18 investigaţii în 2024, cele mai multe înregistrate în ultimii șapte ani. În urma acestora, au fost impuse amenzi care totalizează 368,54 milioane de lei, echivalente cu aproximativ 73,7 milioane de euro. Aceste măsuri sancționează diverse practici anticoncurenţiale și abuzuri de poziţie dominantă pe mai multe pieţe din România.
Consiliul Concurenţei a încheiat 18 investigaţii în 2024
În anul 2024, autoritatea de concurenţă din România a desfășurat un număr impresionant de investigaţii. Suma totală a sancţiunilor aplicate în cadrul acestora a ajuns la 368,54 milioane lei, cu un impact semnificativ asupra pieței.
Aproape 63% din aceste amenzi sunt legate de înţelegeri între companii, ce reprezintă un tip de practică anticoncurenţială extrem de dăunătoare.
Printre cele mai importante amenzi acordate se numără sancţiunile aplicate celor trei mari jucători din piaţa materialelor de construcţii: Holcim România SA, Romcim SA și Heidelberg Materials România SA, care au fost amendate cu 217,9 milioane lei (43,7 milioane euro) pentru coordonarea preţurilor.
În domeniul farmaceutic, compania Boehringer Ingelheim RCV Gmbh & Co KG a fost sancţionată cu 128,4 milioane lei (25,81 milioane euro) pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa medicamentelor pentru tratarea bronhopneumopatiei cronice obstructive (BPOC).
Investigaţii în diverse sectoare economice
În sectorul de distribuţie de carte, şase companii active în domeniu și Asociaţia Editorilor din România (AER) au fost amendate cu 5,96 milioane lei (1,2 milioane euro) pentru implicarea într-o înţelegere anticoncurenţială.
De asemenea, Consiliul Naţional de Supraveghere din Domeniul Feroviar a aplicat o sancţiune de 3,49 milioane lei (aproximativ 700.000 euro) companiei Grup Feroviar România, pentru nerespectarea reglementărilor ce impun accesul egal al tuturor operatorilor pe infrastructura feroviară din zona Portului Constanţa.
O altă sancţiune de 3,35 milioane lei (aproape 670.000 euro) a fost acordată companiei OKI Europe Limited pentru limitarea exporturilor şi fixarea preţurilor de revânzare între octombrie 2015 şi martie 2020.
Creșterea activităţii și provocările anului 2024
2024 a fost un an marcat de provocări economice și politice semnificative. În acest context, Consiliul Concurenţei a continuat să îşi intensifice activitatea.
Autoritatea a autorizat 104 tranzacţii economice, cel mai mare număr înregistrat în ultimii 21 de ani.
De asemenea, a fost aprobată, în premieră, preluarea Profi de către Mega Image, cea mai mare tranzacţie pe piaţa de retail din România, impunându-se condiţii referitoare la furnizori.
În paralel, Consiliul Concurenţei a declanşat 14 investigaţii în diverse domenii, inclusiv energie, IT, articole sportive și servicii de stomatologie. Aproape 60% din aceste investigaţii vizează înţelegeri tip cartel.
Autoritatea a continuat să se concentreze și pe monitorizarea practicilor comerciale neloiale, fiind deschise anchete în lanţul de aprovizionare agricol și alimentar, dar și pe piaţa serviciilor de reparaţii auto.
Măsuri de sprijin economic și implicare în restructurarea companiilor
În cadrul eforturilor sale de sprijinire a economiei, Consiliul Concurenţei a continuat să sprijine implementarea măsurilor de ajutor de stat, precum cele din PNRR, dar și restructurarea unor companii de stat, printre care CFR Marfă – Carpatica Feroviar și Tarom.
De asemenea, a elaborat peste 350 de avize, puncte de vedere și răspunsuri referitoare la concurenţa pe pieţele naţionale, dintre care 212 au fost recomandări cu privire la proiectele de acte normative.
Autoritatea a avut un rol activ în avizarea unor măsuri care vizează sectoare importante, cum ar fi industria de construcţii și energia.
A fost acordată o atenţie deosebită reglementărilor din domeniul asigurărilor RCA și al reducerea adaosurilor comerciale la alimente, în scopul protejării consumatorilor și a concurenţei corecte pe piaţă.
Sprijinul acordat autorităţilor din Republica Moldova
Un alt proiect important al Consiliului Concurenţei a fost coordonarea unui proiect finanţat de Uniunea Europeană, care vizează acordarea de asistenţă autorităţii de concurenţă din Republica Moldova.
Acest proiect va contribui la îmbunătăţirea aplicării legii concurenţei în Republica Moldova, cu sprijinul autorităţilor din Lituania și Polonia.