Consiliul Concurenței a trimis un comunicat de presă prin care informează că prețul laptelui continuă să înregistreze reduceri medii de 20 de procente. Acest lucru se întâmplă după ce a fost implementat acordul voluntar.
Datele analizate de Consiliul Concurenței arată că prețul mediu al laptelui proaspăt în România a continuat să înregistreze reduceri semnificative și în luna iunie, cu o scădere medie de peste 20%. Aceste reduceri sunt puse pe seama acordului voluntar temporar dintre retaileri și procesatori, după cum informează autoritatea de concurență.
Într-un comunicat, autoritatea de concurență precizează că a realizat o analiză a prețurilor pentru 90 de sortimente de lapte de la 21 de procesatori. Aceste produse au fost comercializate de cele mai mari 10 rețele din România, iar autoritatea a ținut cont de dinamica prețurilor acestora.
Prețul laptelui a înregistrat o scădere în luna mai
Analiza inițială a fost efectuată utilizând date valabile până la data de 5 mai 2023, iar în etapa următoare au fost luate în considerare informații suplimentare din 12 iunie 2023.
În consecință, în luna mai, când a fost implementat acordul, prețul laptelui românesc, atât cu un conținut de 1,5% grăsime, cât și cu un conținut de 3,5% grăsime, a înregistrat o reducere de 19,89%. În plus, în luna iunie, prețul la raft a cunoscut o nouă scădere de 20,54%.
Acordul voluntar dintre retaileri și procesatori, care vizează scăderea prețului laptelui proaspăt de consum, a intrat în vigoare la 1 mai 2023 și urmează să dureze o perioadă de șase luni.
Consiliul Concurenţei s-a implicat în acţiunile de implementare a acestui acord
În prezent, toți retailerii și procesatorii importanți care îndeplinesc cerințele sunt implicați în mod activ în acordul voluntar, care presupune vânzarea laptelui proaspăt românesc cu un preț mai mare de 7 lei pe litru (excluzând orice ofertă promoțională) începând cu data de 11 aprilie 2023.
„Consiliul Concurenţei s-a implicat în acţiunile de implementare a acestui acord pentru a îndruma companiile interesate să participe astfel încât să nu rişte încălcarea regulilor de concurenţă. Consiliul Concurenţei va continua monitorizarea acestei iniţiative împreună cu instituţiile responsabile, precum Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), utilizând aplicaţia Monitorul Preţurilor la Alimente, şi va prezenta informaţiile Guvernului care va decide dacă se impun măsuri”, se arată în comunicatul instituţiei.