”Consiliul Concurenţei va contribui ca reducerea de taxe să se regăsească în beneficiul consumatorilor. În România, există o concurenţă puternică în zona retailerilor, mult mai mare decât în multe state membre ale UE, şi eu sunt optimist că rezultatul acestei concurenţe, odată cu reducerea de taxe, se va transmite în preţul la raft”, a spus Chiriţoiu, la întâlnirea avută de ministrul Agriculturii cu producătorii, procesatorii şi reprezentanţii marilor reţele comerciale.
Şeful autorităţii de concurenţă a precizat că există un sistem de monitorizare a evoluţiei preţurilor din piaţă, care urmează să fie permanentizat sub forma acelui monitor al preţurilor alimentare. ”Avem pus la punct un sistem de monitorizare a ceea ce se întâmplă în piaţă, ca să vedem cum evoluează preţurile din momentul anunţării reducerii TVA şi impactul ulterior la raft. Statistica ne ajută să identificăm produselor şi algoritmii după care vom pune la punct acest sistem, pe care ulterior îl vom permanentiza şi va fi în acel discutat monitor al preţurilor alimentare. Noi căutăm să identificăm comportamentele ilegale. Dacă o companie ia singură decizia de a creşte sau a scădea preţurile, este un comportament legal şi forţele concurenţiale o vor penaliza”, a precizat preşedintele CC. Potrivit acestuia, consumatorii îi vor penaliza pe cei care ţin preţurile la un nivel nejustificat de mare.
”Dacă avem indicii că există înţelegeri între agenţii economici de a împiedica scăderea preţurilor, acolo vom interveni, vom deschide investigaţii, care însă durează mult, dar amenzile sunt foarte mari, sunt destul de severe. Chiar câteva companii de la această masă au fost sancţionate de noi, nu de mult, iar unele care sunt acum investigate”, a mai spus Bogdan Chiriţoiu. Potrivit sursei citate, anul trecut,instituţia a dat amenzi de 35 de milioane de euro câtorva lanţuri de magazine şi furnizorilor lor.
Preşedintele ARC, Radu Timiş, l-a întrebat pe Bogdan Chiriţoiu despre modul în care autoritatea de concurenţă gestionează decizia companiei sale de a micşora preţul produselor proprii, împreună cu partenerii lor, cu încă două procente peste reducerea venită din TVA, însă ministrul Agriculturii i-a cerut să aibă răbdare pentru că va primi un răspuns oficial în acest sens.
”Pe lângă scăderea TVA, vrem să venim noi cu un 2%, să scădem preţurile la produsele noastre şi am avut o discuţie cu nişte parteneri. Cum abordaţi această problemă? Este un lucru bun pentru ţară sau este o înţelegere?”, a întrebat Timiş, însă răspunsul nu a venit până la ieşirea presei din sala de discuţii.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, i-a chemat marţi la discuţii pe producători, procesatori şi pe reprezentanţii marilor reţele comerciale, pentru a analiza evoluţia preţurilor produselor alimentare în perspectiva reducerii TVA la 9% de la 1 iunie. (Sursa: Agerpres)