Consiliul Concurenței verifică prețurile ridicate la energie de pe piața de echilibrare

Consiliul Concurenței (1)

SURSA FOTO: Facebook, Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenței verifică prețurile ridicate la energie de pe piața de echilibrare, unde costul energiei electrice a ajuns la 68.000 de lei pentru un MWh.

Consiliul Concurenței verifică prețurile ridicate la energie de pe piața de echilibrare

Consiliul Concurenței verifică modul în care se formează prețul la energia de pe piața de echilibrare, unde electricitatea a ajuns la 68.000 de lei pentru un MWh, adică aproximativ 13.600 de euro.

În România, aproximativ 80% din energia de echilibrare este furnizată de Hidroelectrica, care poate ajusta rapid producția prin deschiderea barajelor, iar un alt jucător important este Petrom, cu termocentrala pe gaze de la Brazi. Surse citate de cei de la Libertatea ne spun că prețurile mari nu sunt stabilite de Hidroelectrica, ci de companii mai mici, dar, din cauza modului în care funcționează piața, toți producătorii care participă la echilibrare beneficiază de aceste prețuri ridicate.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a luat în calcul schimbarea modelului actual de stabilire a prețului, în care se folosește prețul marginal, cu unul bazat pe ofertele producătorilor. Asta ar fi însemnat ca fiecare producător să primească prețul pe care îl cere, nu cel mai mare preț licitat. Teoretic, acest lucru ar fi dus la scăderea prețurilor.  Totuși, președintele ANRE a anunțat încă de la începutul lunii august că au renunțat la această idee, spunând că „schimbarea nu ar avea efectul dorit, adică reducerea prețurilor pe piața de echilibrare”.

În același timp, Consiliul Concurenței a cerut mai multă transparență în piața de echilibrare pentru a se putea vedea clar ce prețuri sunt licitate și de către ce companii.

Marți, prețul energiei era cel mai ridicat din UE

În România, energia se vinde pe piața spot, prin bursa administrată de OPCOM. Marți, prețul energiei era de 133 de euro pe MWh, cel mai ridicat din Uniunea Europeană, similar cu cel din Bulgaria.

Pe de altă parte, piața de echilibrare, unde se reglează dezechilibrele din sistemul energetic, este gestionată de Transelectrica. Luni, prețul energiei pe această piață a ajuns la 67.983 de lei pe MWh, conform datelor ENTSO-E, organizația operatorilor de transport din Europa.

Vara aceasta a fost marcată de secetă, ceea ce a dus la o producție mai mică de energie hidro și eoliană, generând un deficit în sistem care trebuie acoperit. Energia de echilibrare este plătită de companiile care creează dezechilibre, fie producători care nu livrează cât au promis, fie furnizori care anunță un consum, dar nu îl ating. Dezechilibrele apar mai ales din cauza capacităților mari instalate pentru energia eoliană și solară, deoarece vântul nu bate mereu și soarele nu strălucește tot timpul.