Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea Bere Mureş de către HEINEKEN

Consiliul Concurentei a autorizat operatiunea de concentrare economica realizata de catre Brau Union AG Austria prin preluarea controlului unic, direct, asupra SC Bere Mures SA Ungheni. Operatiunea de concentrare economica notificata a fost analizata prin prisma prevederilor Legii concurentei nr. 21/1996, republicata, si ale Regulamentului privind autorizarea concentrarilor economice. In urma analizei, autoritatea de concurenta a constatat ca, desi operatiunea notificata cade sub inciden

Consiliul Concurentei a autorizat operatiunea de concentrare economica realizata de catre Brau Union AG Austria prin preluarea controlului unic, direct, asupra SC Bere Mures SA Ungheni.

Operatiunea de concentrare economica notificata a fost analizata prin prisma prevederilor Legii concurentei nr. 21/1996, republicata, si ale Regulamentului privind autorizarea concentrarilor economice. In urma analizei, autoritatea de concurenta a constatat ca, desi operatiunea notificata cade sub incidenta legii, nu exista indoieli serioase privind compatibilitatea acesteia cu un mediu concurential normal pe pietele relevante identificate. In consecinta, Consiliul Concurentei a emis o decizie de neobiectiune, in conformitate cu art. 46 din Legea concurentei.

Brau Union face parte din grupul Heineken, grup activ pe plan international in productia, comercializarea si distributia berii si a altor bauturi alcoolice.

Bere Mureş este activa in sectorul productiei si distributiei berii si apei minerale.

Pe piata relevanta a apei minerale din Romania, este prezent doar agentul economic achizitionat, Bere Mures, cu o cota de piata nesemnificativa. Avand in vedere aceasta cota de piata, prezenta a numerosi concurenti si faptul ca structura acestei piete nu se modifica in urma concentrarii economice, Consiliul Concurentei a apreciat ca operatiunea notificata nu ridica probleme de concurenta pe piata apei minerale din tara noastra.

Pe piata romaneasca a berii aceasta operatiunea de concentrare economica conduce insa la suprapuneri pe orizontala in ceea ce priveste activitatile partilor implicate. Autoritatea romana de concurenta a analizat operatiunea de concentrare economica prin prisma cotelelor de piata a societatilor implicate si a concurentilor, a lipsei bariererelor la intrarea pe piata, a evolutiei pietei berii si a investitiilor in cresterea capacitatilor de productie realizate de concurenti. Astfel, Consiliul Concurentei a constatat ca efectele acestei concentrari economice asupra mediului concurential nu sunt semnificative si acesta operatiunea nu conduce la crearea sau consolidarea unei pozitii dominante pe piata romaneasca a berii.

Data: 31 martie 2008

Sursa: Consiliul Concurentei