Consiliul Concurentei a avizat o schema de ajutor de stat regional pentru stimularea investitiilor si crearea de noi locuri de munca, prevazuta de Codul Fiscal. Prin schema elaborata de Ministerul Internelor si Reformei Administrative, se creaza conditiile generale de acordare a scutirilor de la plata impozitului pe teren si cladiri, urmand ca autoritatile locale interesate sa emita hotarari prin care sa stabileasca unele conditii specifice de acordare a ajutorului, respectiv: perioada de
Consiliul Concurentei a avizat o schema de ajutor de stat regional pentru stimularea investitiilor si crearea de noi locuri de munca, prevazuta de Codul Fiscal.
Prin schema elaborata de Ministerul Internelor si Reformei Administrative, se creaza conditiile generale de acordare a scutirilor de la plata impozitului pe teren si cladiri, urmand ca autoritatile locale interesate sa emita hotarari prin care sa stabileasca unele conditii specifice de acordare a ajutorului, respectiv: perioada de acordare a scutirilor, valoarea minimă a investiţiei finanţate sau numărul minim de locuri care trebuie create.
Valoarea totală a ajutorului de stat prevăzut de aceasta schemă, in perioada 2008-2010, este de 87.494 mii lei si este asigurata din suma bugetelor schemelor ce vor fi implemetate de Consiliile Locale, furnizoare de ajutor de stat.
In cadrul acestei scheme, vor beneficia sprijin financiar aproximativ 1500 de agenţil economici, întreprinderi mari sau IMM-uri, în scopul stimularii investiţiilor si crearii de locuri de munca. Nu vor fi finantate, prin aceasta schema, proiectele mari de investitii realizate de agentii economici.
Finanţarea se acordă sub formă de scutiri la plata impozitului pe teren si cladiri în cuantum de maxim 50% din cheltuielile eligibile ale proiectului pentru întreg teritoriul României, cu excepţia Regiunii Bucureşti – Ilfov. În cazul în care beneficiarul are sediul social/punctul de lucru la care se implementează proiectul în Regiunea Bucureşti-Ilfov, finanţarea se acordă în cuantum de maxim 40% din costurile eligibile ale proiectului.
Pentru agenţii economici care intră în categoria întreprinderilor mici se acordă bonusul de 20%, iar pentru cei care care intră în categoria întreprinderilor mijlocii, bonusul este de 10%.
Beneficiarii schemei trebuie să facă dovada unei contribuţii de cel puţin 25% din costurile eligibile prin resurse proprii, fara sprijin din partea statului. Conditia pentru obtinerea de fonduri in cadrul acestei scheme este respectarea anumitor criterii de eligibilitate, adica solicitantul sa nu fie in dificultate economico-financiara, sa nu fie subiectul unei proceduri nefinalizate de recuperare a unor ajutoare de stat declarate ilegale si incompatibile sau utilizate abuziv, sa faca dovada capacitatii de finantare si implementare a proiectului, să-şi fi îndeplinit obligaţiile de plată a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor de asigurări sociale către bugetele componente ale bugetului general consolidat etc.
Data: 16 iunie 2008
Sursa: Consiliul concurentei