'Pe ordinea de zi a şedinţei de mâine (marţi – n.r.) a Consiliului de Administraţie al Hidroserv se află intrarea în insolvenţă. Hidroserv a ajuns în această situaţie întrucât lucrările de mentenanţă la Hidroelectrica au fost foarte puţine în ultimii ani, respectiv în perioada cât aceasta s-a aflat în insolvenţă', au spus sursele citate.
Potrivit acestora, intrarea în insolvenţă a Hidroserv va afecta activitatea Hidroelectrica în următorii ani, întrucât nu va mai avea cine să execute lucrările de reparaţii la centrale.
'Hidroelectrica este dependentă de Hidroserv, dar când vrei să faci profit pe termen scurt nu te mai gândeşti la asta. Moartea Hidrosev va însemna ca nu va mai avea cine să repare agregatele hidro', au precizat sursele menţionate.
Acestea susţin că o soluţie ar putea fi internalizarea filialei, odată cu restructurarea ei şi reducerea numărului de angajaţi. 'Această idee a fost respinsă deocamdată, întrucât Hidroelectrica se pregăteşte de listare, iar o astfel de internalizare ar putea însemna aducerea în companie a unor active considerate neperformante', au arătat sursele.
Hidroserv S.A. a fost înfiinţată în 2013, în urma fuziunii celor opt filiale Hidroserv de mentenanţă şi întreţinere în sistemul hidroenergetic: Bistriţa, Cluj, Curtea de Argeş, Haţeg, Porţile de Fier, Râmnicu Vâlcea, Sebeş şi Slatina.
Potrivit site-ului companiei, 'fundamentele acestei organizări au fost următoarele: noua societate va putea acoperi şi nişele pe care în mod tradiţional le deservesc alţi furnizori de servicii şi lucrări, respectiv retehnologizările şi proiectele noi de investiţii în domeniul surselor de energie regenerabile: hidro, eolian, fotovoltaic etc; în baza experienţei anterioare, acumulate în domeniul reparaţiilor hidroagregatelor, noua societate va putea prelua în execuţie montajul echipamentelor noi în cadrul lucrărilor de investiţii şi va putea asigura lucrări de construcţii şi montaj şi pentru alţi beneficiari, implicaţi în punerea în funcţiune a unor obiective energetice'.
Compania este deţinută 100% de Hidroelectrica, care a ieşit din insolvenţă în luna iunie 2016, după patru ani de reorganizare judiciară.
În noiembrie 2015, Adunarea Generală a Acţionarilor Hidroelectrica a decis majorarea cu 10 milioane de lei a capitalului social al filialei Hidroserv, pentru a se evita intrarea în insolvenţă.
'În situaţia în care nu se procedează la majorarea capitalului social al Hidroserv, există un risc major, fie de deschidere a procedurii insolvenţei, dar, mai ales, riscul ca orice persoană interesată să solicite instanţei dizolvarea Filialei Hidroserv S.A.', potrivit notei de fundamentare a deciziei.
În documentul citat se mai arată că Hidroserv se confruntă cu probleme financiare ca urmare a pierderilor preluate la fuziunea prin contopire a celor opt filiale Hidroserv, în sumă totală de 42 de milioane de lei, pierderi neimputabile societăţii nou înfiinţate.