Consiliul de Securitate al ONU se reunește la cererea Rusiei. Laboratoarelor biologice din Ucraina, pe agenda discuțiilor

ONU

Sursa: Dreamstime

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni miercuri, la cererea Rusiei, în legătură cu acuzațiile aduse Iranului de a furniza drone Rusiei, iar joi va discuta despre activitățile laboratoarelor biologice din Ucraina.

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni miercuri, la cererea Rusiei, a declarat primul reprezentant permanent adjunct al Rusiei în cadrul organismului mondial, Dmitri Polianski.

„Săptămâna aceasta asigurăm lucrări pentru întregul Consiliu. Mâine vom discuta despre respectarea Cartei ONU în lumina cererii de investigare a rezoluției 2231 (privind acuzațiile de livrare de drone către Rusia – n.r.)”, a spus acesta.

Potrivit oficialului rus, joi va fi cerută o reuniune în temeiul articolului 6 din Convenția privind armele biologice și toxice, informează agenția rusă Tass.

Anchetă parlamentară asupra activității biolaboratoarelor din Ucraina

În luna martie, Duma de Stat și Consiliul Federației Ruse au adoptat o rezoluție privind efectuarea unei anchete parlamentare asupra activității biolaboratoarelor din Ucraina, precum și privind înființarea unei comisii comune pentru o astfel de anchetă. Comisia este formată din 14 deputați și 14 senatori și este coprezidată de vicepreședintele Dumei de Stat, Irina Iarovaia, și de vicepreședintele Consiliului Federației, Konstantin Kosachev.

După cum a spus anterior Iarovaia, rezultatul activității comisiei ar trebui să fie un dosar care va fi trimis președintelui Federației Ruse, guvernului și organizațiilor internaționale. Potrivit acesteia, dosarul va conține dovezile necesare, „va construi toate legăturile cauzale, va identifica toate amenințările și provocările, precum și toate organizațiile implicate, subiecții de drept internațional și oficialii”.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că „operațiunea militară specială” a descoperit dovezi privind măturarea de urgență de către regimul de la Kiev a programului de arme biologice finanțat de SUA în Ucraina.

Subsecretarul de stat american Victoria Nuland, vorbind la 9 martie în cadrul unei audieri a Comisiei pentru afaceri externe a Senatului SUA, a recunoscut că în Ucraina există instalații de cercetare biologică și că Washingtonul încearcă să împiedice preluarea acestora de către forțele rusești.

Moscova a extins lista reprezentanților statelor membre UE cărora li se interzice intrarea în Rusia

Moscova a extins lista reprezentanților statelor membre UE cărora li se interzice intrarea în Rusia, se arată într-un comunicat emis marți de Ministerul rus de Externe privind măsurile luate la deciziile anti-ruse ale UE, precum și ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, după invadarea Ucrainei. Sancțiunile includ măsuri restrictive specifice (sancțiuni individuale), sancțiuni economice și măsuri diplomatice.
„Ca răspuns la acțiunile neprietenoase, partea rusă a extins lista reprezentanților statelor membre UE, care, în conformitate cu Legea federală Cu privire la procedura de ieșire din Federația Rusă și de intrare în Federația Rusă din 15 august 1996 Nr. 114-FZ, este interzisă intrarea pe teritoriul statului nostru”, se arată în document. Rusia nu menționează și explicit cine are interdicție în Rusia.

Ministerul rus de Externe a explicat că vorbim, în special, despre reprezentanți ai structurilor comerciale europene pentru producția de echipamente militare și arme implicate în furnizarea produselor lor regimului de la Kiev. Restricțiile se aplică și deputaților Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.