Proiectul ASF cu privire la îngheţarea tarifelor RCA la nivelul din martie 2022 a primit aviz negativ din partea CES (Consiliul Economic şi Social).
Consiliul Economic şi Social refuză plafonarea tarifelor pentru RCA. S-a dat aviz negativ
Şedinţa CES a avut loc joi, 23 martie, însă avizul Consiliului, care a fost dat în unanimitate, este doar unul consultativ.
„În ultima perioadă a fost generată o evoluție ascendentă accelerată a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA, lucru care a condus la încadrarea unui număr mare de asigurați RCA în categoria asiguratului cu risc ridicat.
Majorarea tarifelor de primă, practicarea unor tarife comparabile atât la încheierea contractelor RCA anuale dar și a celor subanuale, împreună cu politica majorității asigurătorilor de a nu oferi plata în rate la comercializarea contractelor RCA, a apărut în contextul unei creșteri ample a prețurilor la energie și materii prime înregistrate la nivelul economiei naționale, care generează dificultăți financiare atât pentru populație, cât și operatorilor economici de a încheia această asigurare RCA pentru vehiculele aflate în proprietate”, a susţinut Simona Dobrica, șef serviciu reglementare în cadrul ASF, la şedinţa CES de joi, 23 martie.
Reprezentanta ASF a mai explicat faptul că toţi aceşti factori pot duce la nerespectarea obligației legale de achiziționare a asigurării RCA, precum şi a obligaţiei de a menține această valabilitate pe toată durata înmatriculării sau înregistrării vehiculelor.
Se poate ajunge şi până la imposibilitatea acoperirii riscului la care sunt expuși ceilalți participanți la trafic și la creșterea riscului la care sunt supuși participanții la trafic, în special în situaţii în care în urma accidentului rezultă vătămări corporale grave sau chiar deces.
Se pare totuşi că argumentele reprezentantei ASF nu i-au convins pe membrii Consiliului Economic şi Social, care au dat aviz negativ proiectului Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Şi asigurătorii critică planurile ASF de plafonare a poliţelor RCA
Nici asigurătorii nu sunt de acord cu intenţiile ASF pe piaţa poliţelor RCA.
Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) și Patronatul Industriei Asigurătorilor din România (PIAR) au transmis, tot joi, 23 martie, că nu pot fi de acord cu proiectul „care încalcă în mod evident legislația europeană, este lipsit de fundament economic și ambiguu pe anumite aspecte, riscând să destabilizeze și mai mult piața de asigurări RCA”.
Asigurătorii indică faptul că este nevoie de o modificare radicală a legislaţiei, însă un astfel de pachet amplu de măsuri trebuie discutat în prealabil cu toate părţile implicate.
Mai multe detalii chiar aici despre propunerile înainte de către asigurători în acest caz.