Consiliul European a deschis negocierile de aderare la UE ale Ucrainei şi Republicii Moldova
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat, joi, că liderii europeni au decis să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, indicând astfel că Ungaria a renunțat la dreptul său de veto.
„Un semnal clar de speranţă pentru popoarele lor şi pentru continentul nostru”, a scris, joi, Charles Michel pe contul său de Twitter.
The European Council has decided to open accession negotiations with Ukraine & Moldova. #EUCO granted candidate status to Georgia. And the EU will open negotiations with Bosnia and Herzegovina once the necessary degree of compliance with the membership criteria is reached and…
— Charles Michel (@CharlesMichel) December 14, 2023
„Aceasta este o victorie pentru Ucraina. O victorie pentru întreaga Europă. O victorie care motivează, inspiră şi întăreşte. Le mulţumesc tuturor celor care au lucrat pentru ca acest lucru să se întâmple şi tuturor celor care au ajutat. Îi felicit pe toţi ucrainenii în această zi.
De asemenea, felicit Moldova şi personal pe Maia Sandu. Istoria este făcută de cei care nu obosesc să lupte pentru libertate”, a spus, joi, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
„Dragi moldoveni, felicitări! Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este victoria noastră a tuturor. Uniunea Europeană a zis ”da” pentru ţara noastră, a zis ”da” pentru viitorul nostru european. Este o pagină nouă în istoria noastră.
Acum doi ani, nimeni nu-şi imagina că în 2023 Comisia Europeană va propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova. (…) Suntem europeni şi acest lucru este recunoscut de întreaga UE”, a scris, joi, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pe rețelele sociale.
Premierul Ungariei a fost reticent
Trebuie menționat faptul că singurul lider reticent a fost premierul Ungariei, Viktor Orban. Chiar și în dimineața zilei de joi, atunci când liderii europeni s-au reunit, el a insistat că UE ar trebui să evite începerea negocierilor de aderare cu Ucraina. A subliniat intenția de a-și păstra dreptul de veto.
În contrast, fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, actualul premier al Poloniei, afirmase recent că prim-ministrul Ungariei este „un lider pragmatic”. Afirmația sa indică posibilitatea ca Viktor Orban să fie convins să-și schimbe poziția.
Ce se va întâmpla cu Georgia și Bosnia și Herțegovina?
De asemenea, Consiliul European a stabilit acordarea statutului de candidat la aderarea la UE pentru Georgia. Negocierile cu Bosnia și Herțegovina vor fi demarate odată ce această țară atinge gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare.
Comisia Europeană a fost invitată să prezinte un raport până în martie 2024 pentru a facilita o astfel de decizie. Decizia de a iniția negocierile cu Bosnia și Herțegovina a fost susținută de Austria.