Consiliul Europei: Libertatea de expresie şi libertatea presei se confruntă cu numeroase obstacole

Sursă: Dreamstime

Un raport publicat miercuri arată că Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, a deplâns o „erodare” a libertății presei pe continent şi și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „creșterea alarmantă a amenințărilor” la adresa jurnaliștilor.

Libertatea de expresie şi libertatea presei se confruntă cu numeroase obstacole. Avertismentul lansat de Consiliul Europei

Raportul publicat de 15 organizații partenere ale Platformei pentru consolidarea protecției şi securității jurnaliștilor din cadrul Consiliului Europei arată că numărul de alerte semnalate acestei platforme privind ameninţări grave la adresa libertăţii presei în statele membre ale Consiliului „a crescut de la 200 în 2020 la 282 în 2021, ceea ce reprezintă o creştere de 41%”, este scris într-un comunicat preluat de afp.com

Marija Pejčinović Burić „a subliniat în special că jurnalişti au fost recent vizaţi de armata rusă în agresiunea în curs împotriva Ucrainei în care şi-au pierdut viaţa mulţi dintre ei. Ea a reamintit guvernelor că au obligaţia de a lua măsuri pentru a-i proteja pe jurnalişti, inclusiv în timp de război”, arată comunicatul transmis de Consiliului Europei.

Șase jurnalişti au murit anul trecut în timp ce îşi exercitau profesia în Europa

„Astăzi, în Europa, libertatea de expresie şi libertatea presei se confruntă cu numeroase obstacole. Deşi în unele ţări se înregistrează ameliorări parţiale, tendinţa generală este spre erodarea acestor libertăţi. În aceste vremuri de criză, marcate de pandemia de COVID-19, încă prezentă, şi de violenţa care face ravagii în Ucraina, trebuie să ne sporim eforturile pentru a apăra principiile vitale pentru democraţiile noastre care sunt libertatea de expresie şi independenţa presei”, a subliniat secretarul general.

Anul trecut, şase jurnalişti au murit în timp ce îşi exercitau profesia în Europa, dintre care patru au fost vizaţi în mod deliberat, aminteşte în continuare Consiliul Europei, care monitorizează respectarea drepturilor omului pe continent.

Acesta raportează, de asemenea, 82 de cazuri de atacuri asupra securităţii şi integrităţii fizice a jurnaliştilor, mai ales în cursul unor manifestaţii împotriva măsurilor de luptă împotriva COVID-19, o creştere de 51%.

În 2021, 26 de cazuri de agresiuni împotriva jurnaliştilor au rămas nepedepsite şi 56 de jurnalişti au fost condamnaţi la închisoare. Raportul subliniază în continuare creşterea cazurilor de intimidare judiciară, cu recurgerea tot mai frecventă la proceduri de defăimare, pentru a reduce la tăcere mass-media. Totodată, partenerii Platformei regretă faptul că statele membre ale Consiliului Europei au răspuns doar la o treime dintre alertele publicate pe Platformă în 2021.