"Dacă ne uităm la programul de guvernare, aşa cum a fost el aprobat, acolo se stipulează că se intenţionează ca, începând cu 1 ianuarie 2018, să se treacă la o cotă diferenţiată redusă faţă de nivelul curent, adică 10% peste 2.000 de lei brut şi 0 pentru salarii sub 2.000 de lei. Eu cred că trebuie spus răspicat de orice economist responsabil că acest lucru nu se poate. În momentul în care deja avem o problemă cu veniturile bugetare. Vă reamintesc că România are cele mai mici venituri bugetare din Europa şi atenţie că sunt mai multe discuţii la nivel european, "Europa cu mai multe viteze" şi aşa mai departe. În momentul când noi avem venituri din taxe şi impozite de 25 şi ceva la sută din PIB şi media europeană este de 40, cred că ne este clar tuturor unde suntem, în ce viteză suntem", a spus Dumitru, la Digi 24.
Întrebat dacă autorităţile ar trebui să impună taxe mai mari pentru salariile celor care câştigă mai mult, pentru a aduce mai mulţi bani la buget, Dumitru a răspuns că aceasta poate fi o opţiune.
"Corectă sau incorectă, în final este o decizie politică. Realitatea a arătat de 20 şi ceva de ani că indiferent de nivelul de taxare în România, veniturile bugetare au fost mici. Dacă, înainte de 2005, aveam cote de impozitare de 40-45%, acum avem 16%, însă constatăm că veniturile din taxe şi impozite au fost cam pe la acelaşi nivel, iar în ultimii doi ani au început să scadă. Din punctul meu de vedere, singura soluţie corectă în momentul de faţă ar fi cea în care pe partea de venituri bugetare ar trebui să găsim soluţii să îmbunătăţim mecanismul de colectare, care nu poate să nu meargă mână în mână şi cu partea de cheltuieli", a mai arătat economistul.
Potrivit acestuia, este esenţială reformarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), subiect care se discută deja de ani de zile, în acest sens existând şi un parteneriat cu cu Banca Mondială încă din 2013.
"Infrastructura ANAF trebuie clar modernizată, ca să folosim un cuvânt elegant. Infrastructura IT, în primul rând. Şi tocmai pe acest lucru se concentra acel program cu Banca Mondială, respectiv construirea, că nu prea ai ce să refaci, a unei infrastructuri IT care să modernizeze şi să eficientizeze relaţia cu contribuabilul. Acest lucru va trebui dublat şi pe partea de cheltuieli bugetare. În momentul în care cetăţeanul de rând din România se duce într-un spital public şi vede dezastrul care este acolo – şi nu folosesc cuvinte gratuite, vedem cu toţii zilnic ce se întâmplă prin spitale şi cum oamenii mor cu zile – evident că motivaţia lui de a-şi plăti taxe şi impozite scade dramatic. Chiar la un nivel foarte scăzut al taxelor. Noi putem constata absolut ironic că, dacă am înjumătăţi taxele, nu vom avea efecte de conformare prea mari, pentru că explicaţia nu este numai acolo, ci este legată şi de această eficienţă jalnică pe partea de cheltuieli bugetare. Vedem miliarde cheltuiţi cu efecte modeste", a continuat preşedintele Consiliului Fiscal.
ANAF a colectat, în primele două luni ale acestui an, venituri de 31,99 miliarde de lei, în scădere cu 0,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se arată într-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES.
'Totalul veniturilor bugetare colectate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cumulat ianuarie şi februarie 2017 a însumat 31,991 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o diminuare cu doar 0,9% – indice nominal faţă de perioada similara a anului trecut şi în condiţiile în care încasările din ianuarie 2016 s-au realizat prin aplicarea cotei de 24% TVA, în timp ce ianuarie 2017 a reflectat colectarea TVA în cotă de 20%', se menţionează în comunicat.
În februarie, totalul veniturilor bugetare realizate de ANAF a însumat 13,87 miliarde de lei, cu 6,7% ( 874 milioane de lei) peste nivelul realizat în februarie 2016, în condiţiile în care cota de TVA în luna februarie 2016 era de 20%, iar în luna februarie 2017 de 19%, se mai arată în comunicat.
Situaţia încasărilor bugetare a fost analizată vineri în cadrul unei întâlniri dintre prim-ministrul României, Sorin Grindeanu, ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, şi preşedintele ANAF, Bogdan-Nicolae Stan.
'În acest context, premierul României a solicitat creşterea gradului de colectare a veniturilor bugetare administrate de ANAF şi intensificarea măsurilor de îmbunătăţire a conformării voluntare. De asemenea, acesta şi-a exprimat disponibilitatea în susţinerea demersurilor ANAF pentru soluţionarea problemelor administrative, care afectează în prezent activitatea instituţiei', se precizează în comunicatul citat.
Ca urmare a acestei analize, preşedintele ANAF a convocat, în cursul zilei de luni, 6 martie, o întâlnire de lucru cu conducerea Direcţiilor Generale Regionale ale Finanţelor Publice, Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili şi a Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, în vederea structurării unui plan urgent de acţiune, care urmează a fi adus la cunoştinţa prim-ministrului, la începutul săptămânii viitoare.
SURSA: Agerpres