Consiliul Fiscal se aşteaptă la o creştere economică în jurul valorii estimate de Comisia Europeană, respectiv de 3,5%, în acest an, cu rezerva impactului unui an agricol mai slab, se arată în raportul anual pe anul 2014 al Consiliului Fiscal.
'În opinia Consiliului fiscal, rezultatele înregistrate până acum indică posibilitatea materializării unui avans al creşterii economice din acest an în jurul recentei valori estimate de CE, cu rezerva impactului unui an agricol mai slab. Reducerea cotei TVA la produsele alimentare şi la serviciile de restaurant şi catering, dinamica solidă a salariilor reale, revenirea pe creştere a investiţiilor, precum şi accelerarea dinamicii PIB real înregistrată la nivelul UE vor contribui la înregistrarea de către România a unui avans economic net superior celui previzionat la începutul anului', precizează documentul citat.
Pentru România, spune Consiliul Fiscal, prognoza de toamnă a Comisiei Europene anticipează un ritm de creştere economică de 3,5% în anul 2015 (cu 0,7 puncte procentuale mai mult decât în anul anterior) şi o accelerare a creşterii în 2016 la 4,1%, în timp ce în prognoza preliminară de toamnă 2015, Comisia Naţională de Prognoză estimează un avans al PIB real de 3,4% pentru 2015, respectiv de 4,1% pentru anul 2016.
'Estimarea pentru PIB real se bazează, mai ales, pe creşterea consumului privat şi a investiţiilor, precum şi pe contextul internaţional favorabil şi pe manifestarea efectelor pozitive ale reformelor fiscale. Astfel, cererea internă este de aşteptat să înlocuiască în continuare exportul net ca principal motor de creştere economică, contribuţia acestuia urmând să fie chiar negativă în 2015 şi 2016. Investiţiile ar putea înregistra o dinamică pozitivă ca urmare a costurilor mici pentru creditare, a măsurii fiscale de neimpozitare a profitului reinvestit în echipamente tehnologice, a prognozelor favorabile pentru creşterea economică, dar şi în contextul unei posibile îmbunătăţiri a absorbţiei de fonduri europene', arată raportul Consiliului Fiscal.
Totodată, spune documentul, există aşteptări favorabile şi în ceea ce priveşte evoluţia consumului privat ca urmare a creşterii venitului disponibil real al gospodăriilor, susţinut de majorarea salariilor şi de reducerea preţurilor ca urmare a reducerii cotei TVA pentru alimente începând cu luna iunie 2015.
'Creşterea cererii interne stimulează pozitiv şi evoluţia importurilor, în timp ce rata de creştere a exporturilor este afectată negativ de traiectoria descendentă a comerţului internaţional astfel încât deficitul de cont curent este aşteptat să crească în 2015 şi 2016', mai arată Consiliul Fiscal.
AGERPRES