Consiliul Fiscal anunță că ținta de deficit pentru acest an este greu de atins

Potrivit unui raport publicat joi de Consiliul Fiscal, execuția bugetară din primul semestru al acestui an ne arată un deficit de 1,7% din PIB, în largă măsură influențat de evoluția PIB-ului nominal. Astfel că, este mai probabilă plasarea deficitului bugetar potrivit metodologiei cash între 6,3% și 6,8% din PIB și a celui potrivit metodologiei europene între 6,6% și 6,9%.

Trebuie precizat că Consiliul Fiscal și-a revizuit favorabil evaluările privind deficitul bugetar pentru acest an, comparativ cu estimările făcute la momentul opiniei asupra proiectului de buget. Această reevaluare este atribuibilă majorării semnificative a proiecției PIB-ului nominal pentru 2022, fiind de natură să conducă la venituri suplimentare importante.

Totodată, Consiliul Fiscal ne anunță că, în prezent, este nevoie de măsuri ferme de consolidare fiscal/bugetară în viitorul apropiat, care să permită României menținerea accesului la finanțare (internă și externă) la costuri care să nu copleșească bugetul public. Aceste măsuri pot fi aplicate prin prisma unei corecții macroeconomice graduale, care să aibă în vedere contextul internațional complicat, întărirea politicilor monetare din lume și implicații războiului din Ucraina.

Potrivit Consiliului Fiscal, resursele europene (PNRR și CFM) sunt o pârghie vitală, singura cu acțiune contra-ciclică în condițiile actuale. Acestea pot impulsiona reforme structurale, pot ajuta tranziția energetică și pot ameliora competitivitatea economiei autohtone.

Amintim că, în cadrul ședinței de guvern de miercuri, 27 iulie, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a vorbit despre execuția bugetară. Potrivit spuselor sale, datele referitoare la cele șase luni ale acestui an arată că efortul de consolidare fiscală prinde contur.

România s-a angajat să reducă deficitul public. Adrian Câciu spune că trendul trebuie menținut

Adrian Câciu a spus că este important să se mențină acest trend, în timp ce angajamentele luate în reducerea deficitului se văd în rezultatele fiscal-bugetare din această perioadă.

România are un angajament de reducere a deficitului public, având în vedere că este în procedura de deficit excesiv, iar la primele şase luni are o scădere de 1,15 puncte procentuale. Pe parte de colectare angajamentul este de creştere a colectării cu 0,5 puncte procentuale anual.

La primele şase luni avem 0,6 puncte procentuale, iar acest trend trebuie menţinut şi întărit prin operaţionalizarea mai puternică a mecanismelor, care sunt non-incluzive, din punctul nostru de vedere, cu privire la mediul economic onest, adică e-Factura, Business to Business şi Radarul Mărfurilor, dar care ne aduc într-o zonă de onestitate, dacă vreţi, din perspectiva relaţiei contribuabil-stat”, a explicat Adrian Câciu.

El a vorbit, totodată, și despre cheltuielile din această perioadă, despre care spune că au fost destul de bine gestionate, chiar dacă au existat diverse provocări apărute din cauza crizelor actuale.

„Cheltuielile bugetului general consolidat al statului au crescut în limitele pe care le-am programat şi sub nivelul sau viteza de creştere a PIB-ului nominal, ceea ce, la fel, manifestă o abordare prudentă şi corectă la acest moment asupra finanţelor statului”, a completat ministrul Finanțelor.