Una dintre cele mai importante amenajări agricole din Delta Dunării, aflată în litigiu din anul 2018, a revenit în posesia Consiliului Judeţean Tulcea.
Decizia s-a luat după ce firma care concesionase peste 4.000 de hectare a pierdut definitiv procesul la Curtea de Apel din Brăila, informează Radio Constanța.
Ani la rând, firma respectivă a cultivat terenul agricol de pe brațul Chilia al Dunării. Aceasta nu a plătit vreo sumă la bugetul județului. Astfel, județul Tulcea e confruntă acum cu o pierdere de aproximativ 10 milioane de euro. Terenul, cultivat cu floarea-soarelui și porumb, va fi predat noii firme care îl va utiliza, imediat ce va fi eliberat.
Societatea privată a refuzat să dea bani la bugetul judeţului Tulcea
Suprafaţa de 4.362 de hectare a fost concesionată de Consiliul Judeţean Tulcea în anul 1998. Decizia era pe o perioadă de 20 de ani și se dădea unei societăţi private. La expirarea contractului, conducerea firmei nu a acceptat noile preţuri minimale stabilite de consilierii judeţeni. Ea a refuzat să predea terenul agricol. Astfel, în ultimii ani, nu a achitat nicio sumă la bugetul judeţului.
Consiliul Judeţean a câştigat la Curtea de Apel din Brăila dreptul de a solicita predarea terenului de către fostul concesionar. Procedura a fost efectuată de un executor judecătoresc din Constanţa, însoţit de reprezentanţi ai Jandarmeriei Române.
Nu s-a încasat redevenţa de aproape 6 ani
Nicuşor Condrat, şeful Serviciului Domeniu Public şi Privat al judeţului Tulcea din cadrul Consiliului Judeţean a dat detalii. El a spus că nu s-a încasat redevenţa de aproape 6 ani.
„Firma plătea o redevenţă de aproximativ 19 dolari pe an, de hectar, iar acum redevenţa (în baza contractului încheiat cu o societate din Mahmudia – n.red.) este de aproape 20 de ori mai mare”, a precizat Nicuşor Condrat.
În urma proceselor întârziate pe parcursul ultimilor şase ani, Consiliul Judeţean a suferit pierderi de peste 10 milioane de euro, conform sursei citate.
Tulcea, un județ care poate genera venituri prin exploatarea terenurilor
Societatea comercială care a pierdut procesul legat de amenajarea agricolă Sireasa este implicată în litigii. Acest lucru se întâmplă și pentru o altă suprafaţă de 5.056 hectare în amenajările agricole Pardina şi Ostrovul Tătaru.
Tulcea este unul dintre puţinele judeţe din România care poate genera venituri pentru bugetul propriu prin exploatarea terenurilor din domeniul public de interes judeţean, prin agricultură şi piscicultură.
Totuşi, având în vedere că firmele private trebuie să respecte reglementările impuse de Legea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, autorităţile de mediu au semnalat utilizarea de substanţe interzise în agricultură în perimetrul rezervaţiei.