Consiliul Uniunii Europene a finalizat, luni, procedura de aprobare a Misiunii de asistență militară pentru Ucraina, care prevede antrenarea militarilor ucraineni.

Potrivit declarației date de Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, acest demers face parte din demersul de intensificare a sprijinului acordat Ucrainei pentru a se apăra de agresiunea ilegală a Rusiei.

„Astăzi, intensificăm sprijinul acordat Ucrainei pentru a se apăra de agresiunea ilegală a Rusiei. Misiunea UE de Asistenţă Militară (EUMAM) va antrena membri ai forţelor armate ucrainene, astfel încât să continue lupta curajoasă. EUMAM nu este doar o misiune de antrenament, este dovada clară că Uniunea Europeană va rămâne alături de Ucraina cât va fi necesar”, a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, conform unui comunicat postat pe site-ul Consiliului UE.

Planul stabilit Miniştrii Apărării din statele Uniunii Europene

Miniştrii Apărării din statele Uniunii Europene stabiliseră de la sfârşitul lunii august să inițieze elaborarea şi examinarea unui plan de instruire a militarilor ucraineni în cadrul unei misiuni europene. Săptămâna trecută, Consiliul UE aprobase la nivel de ambasadori misiunea de instruire, iar luni decizia a fost formalizată de Consiliul pentru Afaceri Externe.

Cartierul operaţional al Misiunii EUMAM va fi la Bruxelles, în incinta Serviciului European de Acţiune Externă (EEAS), iar comandantul misiunii va fi viceamiralul Hervé Bléjean, în prezent director pentru Planificare militară şi coordonarea capabilităţilor în cadrul EEAS. Conform unor surse comunitare, în prima etapă urmează să fie instruiţi 15.000 de militari ucraineni pe teritoriul Uniunii Europene.

Discuții intense la Luxemburg privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

În context, trebuie amintit că ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 17 octombrie 2022, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE) – care a avut loc la Luxemburg.

Miniștrii de externe europeni au avut un schimb de opinii aprofundat referitor la contracararea efectelor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cu participarea prin video-conferință a ministrului de externe ucrainean Dmytro Kuleba, și la perspectivele relației UE-China. De asemenea, au fost abordate subiecte de interes ale agendei internaționale, precum evoluțiile din Iran, Liban, Etiopia, Burkina Faso și provocările schimbărilor climatice.

Discuția privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei are loc în contextul recentelor escaladări ale conflictului generate de anexarea ilegală a celor patru regiuni ucrainene ocupate de Rusia și de noua serie de atacuri lansate de Rusia asupra orașelor ucrainene/obiectivelor civile.