Constantin al II-lea fusese dus săptămâna trecută la un spital privat din capitala Greciei după ce a avut probleme de respirație și a fost tratat într-o unitate de terapie intensivă.

Acesta a urcat pe tron în 1964, în timpul unei perioade agitate din istoria Greciei, care a culminat cu o lovitură de stat militară trei ani mai târziu.

La scurt timp, a fost nevoit să fugă în străinătate în urma unei contra lovituri de stat nereușite, amintește bbc.com

Monarhia a fost abolită în 1973, iar Constantin al II-lea a fost ulterior lipsit de cetățenia greacă.

Amintim că acesta a fost căsătorit cu prințesa Anne-Marie a Danemarcei. Cuplul a avut cinci copii. Trebuie menționat că el și alți membri ai familiei au primit în 2002 despăgubiri pentru fostele lor proprietăți din țară.

Pasionat de navigație, Constantin al II-lea a câștigat aurul într-o probă pe echipe la Jocurile Olimpice din 1960 de la Roma. De asemenea, a făcut parte din Comitetul Olimpic Internațional.

A fost văr de-al doilea al regelui Carol al III-lea al Marii Britanii

Descendent al familiei regale Glücksburg din Danemarca, Constantin a fost văr de-al doilea al regelui Carol al III-lea al Marii Britanii și nașul lui William, prinț de Wales.

A urcat pe tron la vârsta de 23 de ani, în 1964, imediat după ce a câștigat o medalie olimpică de aur la navigație. Dar a devenit curând nepopular, deoarece a intrat în conflict cu guvernul ales al lui George Papandreou.

Guvernul a căzut în 1965, în timpul unei crize politice cunoscute sub numele de Apostasia sau „lovitura de stat regală”, iar Constantin al II-lea a numit apoi guverne succesive cu puțin sprijin popular. Această perioadă de instabilitate politică a dus în cele din urmă la instituirea unei junte militare în 1967.

Acesta a depus jurământul în fața coloneilor din juntă și s-a fotografiat cu aceștia. Totuși, mai târziu, a sprijinit răsturnarea juntei, care a eșuat, ceea ce l-a determinat să părăsească Grecia.

Timp de mulți ani, el și soția sa Anne-Marie au locuit în Hampstead Garden Suburb, Londra.