Omul de afaceri Constantin Duluțe este prezent în Top 300 Cei mai bogați români. În ediția de anul trecut al clasamentului realizat de Capital, Constantin Duluțe ocupa poziția 86, cu o avere estimată între 65 și 67 de milioane de euro.

Prin această tranzacție Constantin Duluțe rămâne acționar minoritar și se apucă de cumpărături masive de teren agricol în țară. Companie din Emiratele Arabe Unite va extinde afacerile Insulei cu zootehnie, creșterea, sacrificarea și procesarea oilor.

Prețul tranzacției: “Între 200 și 250 de milioane de euro. Nu pot să spun exact și nici procentul înstrăinat, pentru că încă n-am semnat contractul. Este strict vorba despre o tranzacție între entități private, nu se vinde pământul din Insulă, că ăla e al statului, se vinde afacerea. Palma am bătut-o, după cum am agreat și clauzele generale”, spune Duluțe, pentru Capital.

Potrivit acestuia, Consiliul Concurenței a avizat pozitiv tranzacția prin care Al Dahra intră în piața agriculturii din România.

Practic, în acest moment, se poate spune că arabii au preluat cea mai mare fermă din România și Europa, vând în vedere că Agricost are în concesiune, până în 2032,  56.000 de hectare în Insula Mare.

Despre planurile lor, vorbește tot Duluțe. “Din ce mi-au prezentat, vor investi circa 500 de milioane de euro, în cinci ani, în utilaje, amenajari pentru irigatii și extindere în zootehnie. Pe partea cu animalele, este vorba de o dezvoltare integrată, de la creșterea animalelor- oi , la sacrificare și procesare. Înțeleg că vor să crească 150.000 de oi în insulă, soiuri aclimatizate. Este și normal, la ce piață au ei”, precizează fermierul. Potrivit acestuia, culturile locale vor fi păstrate iar unele, cum ar fi cele de lucernă(2.500 de hectare, în prezent), extinse.

În ceea ce privește planurile de viitor ale lui Duluțe, acestea țin tot de pământ. Cu banii pe care îi va încasa, acesta urmărește să cumpere teren agricol, oriunde în țară este de vânzare și este fezabil economic. „Chiar și în Vaslui, la domnul Porumboiu, dacă există la vânzare”, arată fermierul.

 

Agricost cultivă grâu, lucernă și rapiță. Duluțe a preluat în 2012, de la Agenţia Domeniilor Statului, cele 56.000 de hectare de teren arabil în cel mai bun loc agricol din ţară, Insula Mare a Brăilei.

Prin vânzarea fermei de către Duluțe, arabii vor beneficia nu doar o suprafață uriașă de teren ci și de sume importante de bani de la UE, reprezetând plățile directe de care beneficiază agricultorii din Europa.

În 2017, Agricost a încasat de la APIA 9,4 milioane de euro subvenţii agricole pe suprafață, la care se vor adăuga sprijinul financiar aferent Măsurii 13 – Zone defavorizate, precum şi plata sprijinului cuplat în sectorul vegetal pentru suprafeţele cultivate anul trecut cu lucernă şi soia. Adică încă 6 milioane de euro.

După ce vor deveni achiziționa Agricost, arabii vor plăti la Agenţia Domeniile Statului o sumă pentru arendare, în jur de 5 milioane de euro anual.

Cine e cumpărătorul

Viitorul proprietar al Agricost este emirul emiratului Abu Dhabi. Sheik Zayed bin Sultan Al Nahyan este preşedinte de onoare al clubului de fotbal Al Jazeera şi de-a lungul timpului a fost de mai multe ori ministru şi chiar prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite. Deţine o diplomă de licenţă în ştiinţe politice şi administraţie de afaceri, pe care a primit-o de la Universitatea Emiratele Arabe Unite  Al Dahra are activităţi în agricultură – cultivarea cerealelor, producţia şi tradingul acestora, având două divizii, de hrană pentru animale şi de alimente pentru oameni, mai exact producţia de orez, făină, fructe şi legume.

Arabii nu au “aterizat”, pur și simplu, cu sacii de bani la Brăila. Ei erau de mult aici, însă doar în calitate de clienți ai produselor din Insulă. De doi ani de zile, cumpără de aici lucernă, utilizată la nutreț pentru cămile. De altfel, Agricost și-a schimbat producția, renunțând la culturile de rapiță și în loc au pus lucernă.