"Sunt convins că vor veni (investitori chinezi – n.r.). Peste tot. Am toată încrederea că vor veni. Nu-i obligăm să vină cu bani", a spus Niţă, la o conferință pe teme energetice organizată de Ziarul Financiar, informează mediafax.ro
Statul român caută de mai mulţi ani investitori pentru o serie de proiecte energetice mari, precum hidrocentrala Tarniţă, de peste 1,1 miliarde de euro, sau reactoarele nucleare 3 şi 4 la centrala nuclearelectrică din Cernavodă, proiect de 6,4 miliarde d eeuro. Deocamdată, doar unele companii chineze au arătat interes pentru astfel de investiţii.
Ambele proiecte sunt vechi, fiind iniţiate de regimul comunist, şi niciun Guvern de după 1989 nu a reuşit să le continue şi să le finalizeze.
La sfârșitul lunii noiembrie 2013, cu ocazia vizitei în România a premierului chinez, Li Keqiang, s-au semnat patru documente importante pentru dezvoltarea unor proiecte strategice pentru sectorul energetic din România:
- Memorandumul de Înțelegere între Departamentul pentru Energie și Administrația Națională pentru Energie din China, pentru cooperare în domeniul proiectelor nucleare;
- Acordul de intenție de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari – Complexul Energetic Oltenia (Complexul Energetic Oltenia și Compania China Huadian Corporation);
- Înțelegerea pentru reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la centrala termoelectrica Deva (Complexul Energetic Hunedoara și China National Electric Engineering Co);
- Scrisoare de Intenție – Hidro-Tarnița SA și Compania Sinohydro.
Documentele semnate exprimă intenția investitorilor din China pentru proiecte evaluate la aproximativ 8 – 8,5 miliarde de euro, din care investițiile chineze pot atinge 5 – 5,5 miliarde euro, se arată într-un răspuns al Departamentului pentru Energie remis Capital.
Implementarea acestor proiecte va contribui la atingerea obiectivelor României în domeniul energetic: asigurarea unei producţii de energie cu emisii reduse de carbon, echilibrarea sistemului și asigurarea unor surse de producţie în bandă.
Mai multe detalii despre negocierile autorităților române cu reprezentanții chinezi referitoare la investițiile din România puteți citi în suplimentul Capital Energie, care se va distribui împreună cu următorul număr al revistei Capital.