‘Nu se va mai face import de cărbune decât dacă presupunem că minele din aici (din Valea Jiului – n.r.) nu vor putea asigura cantitatea necesară şi la un preţ competitiv. Pentru că, dacă vom merge pe preţuri foarte mari, atunci, nu vă supăraţi, nu vor putea să rămână în piaţă. Dacă urmăriţi ceea ce se întâmplă pe piaţa energiei, vedeţi că preţurile au scăzut, ceea ce determină ca toţi jucătorii din piaţă să ia măsuri pentru încadrare în preţuri, prin retehnologizare’, a afirmat ministrul delegat pentru Energie.

El a menţionat însă interesul existent al ministerului pe care îl conduce pentru investiţii în retehnologizarea capacităţilor de producţie şi în programele de mediu, astfel încât rezultanta acestora să fie încadrarea în preţuri competitive pe piaţa de energie.

În acest context, ministrul Constantin Niţă şi-a manifestat speranţa ca până în toamna anului viitor şi cele patru mine de cărbune din Valea Jiului, apreciate ca viabile (Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan), să intre într-un proces de retehnologizare şi să producă la costuri competitive.

Pe de altă parte, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Daniel Andronache, a afirmat că la Termocentrala Mintia se derulează o acţiune de control în ceea ce priveşte importurile de cărbune realizate până la începutul acestui an şi care au fost contractate de fosta conducere a agentului economic. El a arătat că rezultatele controlului vor fi făcute publice la finalizarea acestuia.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a participat, joi, la Termocentrala Paroşeni, la deschiderea lucrărilor pentru două investiţii de mediu necesare în vederea reducerii emisiilor de dioxid de sulf în atmosferă şi respectarea cerinţelor UE pentru depozitarea deşeurilor.

Valoarea celor două lucrări de investiţii se ridică la 65,3 milioane de euro, acestea urmând să se desfăşoare pe durata a 31 de luni.

SURSA: Agerpres