‘Noutatea pe care o aduce acest proiect de lege este aceea că măreşte dreptul de preemţiune, care şi astăzi există în codul civil, pentru arendaş. Astăzi, dacă un cetăţean doreşte să vândă terenul, primul pe care trebuie să îl întrebe dacă doreşte în aceleaşi condiţii de preţ să cumpere terenul respectiv trebuie să fie arendaşul. Este o condiţie legală, altfel actul respectiv se loveşte de nulitate. Am extins dreptul de preempţiune la încă trei categorii, la vecini, pentru că ne dorim comasarea terenurilor agricole, la tinerii până în 40 de ani, pentru că ne dorim să-i sprijinim să înceapă o activitate agricolă şi alt prag de preempţiune este al statului’, a declarat Daniel Constantin.
Acesta susţine că, din punctul său de vedere, dacă situaţia o va cere la un moment dat statul trebuie să aibă posibilitatea să intervină.
‘Nu sunt chestiuni birocratice. Cetăţenii care vor să vândă vor face un singur drum la primărie şi vor aştepta 30 de zile. Toată activitatea care se va desfăşura va fi între primărie şi autoritatea care se înfiinţează. Nu generăm costuri suplimentare pentru că nu înfiinţăm o nouă autoritate, ci transformăm Agenţia Domeniilor Statului într-o autoritate pentru reglementarea pieţei funciare care este extrem de necesară în această perioadă neexistând o evidenţă a tranzacţiilor care se fac cu terenurile agricole, nici măcar a preţurilor care se practică. Cred că este important să avem o bază de date care să fie transparentă, care să fie pe site-ul acestei instituţii, la dispoziţia fermierilor şi posibililor cumpărători’, a mai spus Daniel Constantin.
Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, proiectul de lege privind măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice şi de înfiinţare a Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare.
SURSA: Agerpres