Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a declarat azi, în cadrul unei conferințe de presă, că solicitarea României pentru a avea acces la suma de un milliard de euro, pentru reabilitarea sistemului de irigații, a fost făcută ca acești bani să fie în anvelopa financiară actuală, aprobată în noiembrie de către Consiliul European, deci, acest miliard de euro să provină din fondurile de coeziune. ”Fac această precizare pentru că a fost o confuzie zilele trecute, s-a vorbit de banii de irigații ca provenind din fondurile de dezvoltare rurală. Or, infrastructura primară de irigații se finanțează numai și numai din fondurile de coeziune. În acest fel a fost făcută de România solicitarea, susținută acolo și de președintele Traian Băsescu”- a spus Constantin. Acesta a precizat că a discutat acest subiect cu comisarul European pentru agricultură, dacian Cioloș, care i-a promis sprijin. ”Azi am discutat cu domnul comisar Ciloș și acest subiect și pot să vă spun că, în continuare, va rămâne o țintă reală pentru România și sper că vom reuși în discuțiile pe care le vom avea și la nivelul domnului ministru Teodorovici, și al comisarului european pentru fonduri de coeziune și politică regională, domnul Johannes Han, și sper să putem obține această decizie importantă, care stă la baza dezvoltării agriculturii românești”- a declarat Daniel Constantin.

Ajutoare financiare pentru firmele familiale
Daniel Constantin a precizat că a discutat cu Dacian Ciloș și despre necesitatea acordării de sprijin financiar fermelor familiale. ”Acestea reprezintă clasa de mijloc în agricultura românească, și încercăm în anul 2013 să direcționăm o parte din banii europeni, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, sau chiar sub formă de ajutor de stat, pentru sprijinirea fermelor familiale, așa cum vor fi ele definite în condițiile legii. Există o premisă foarte bună ca, în perioada 2014-2020 , odată cu aprobarea reformei politicii agricole comune, să finanțăm din fondurile europene fermele de familie”- a spus Constantin.

Dacian Cioloș: "Reducerea fondurilor nu afectează conținutul reformei în agricultură"

Prezent la conferința de presă de la MADR, Comisarul European pentru Agricultură, Dacian Cioloș a spus că bugetul total pe agricultură față de propunerea Comisiei Europene a fost redus, îndeosebi pe partea de dezvoltare rurală. ”Bugetul pentru agricultură a fost proporțional redus mai puțin decât media reducerii bugetului global, dar a suferit totuși o diminuare, dacă nu mă înșel, de 13-14 miliarde de euro, față de propunerea initială a Comisiei. Reducerea pentru România a fost proporțională cu reducerea pentru celelalte state membre. Dar, aceste reduceri nu cred că vor afecta conținutul reformei propuse, pentru că această reformă merge pe ideea unei țintiri mai bune a utilizării acestor fonduri, pe stimularea instalării tinerilor fermieri, pe introducerea elementelor de inovare și cercetare în agricultură. Deci, sunt elemente care să stimuleze competitivitatea în agricultură, să adapteze mai bine politica agricolă comună la nevoile  diferitelor state membre”- a spus Dacian Cioloș.