Capital: Vara trecuta, dupa ce Allianz a cumparat pachetul majoritar al ASIT, ati declarat ca e prea devreme pentru o discutie despre planurile de viitor ale noii companii. Au trecut isa de atunci citeva luni si suntem la iceput de nou an. V-au fixat noii stapini un plan de icasari pentru 2001?
Cristian Constantinescu: in nici un caz. Cu Allianz am negociat doar strategia pentru acest an. Ce vrem sa facem, unde stam prost, i ce constau avantajele noastre, care sunt amenintarile, care este concurenta si ce masuri putem lua. si asta amanuntit, pe fiecare tip de asigurare. Nu ne-au impus un plan de icasari.
Capital: N-ati facut nici macar un business plan pentru acest an?
C.C.: Am facut, sigur ca da. E vorba isa de principii. Noi le-am spus nemtilor ca, teoretic, putem discuta o strategie de acaparare a noi cote de piata, dar asta nu iseamna ca procedind asa avem garantia ca vom obtine profit. Poti cistiga piata itr-un timp scurt daca devii agresiv si reduci cotatiile de prima sub cotatia tehnica normala. Dar i aceste conditii nu mai ai bani sa platesti daunele. Nu poti sa mizezi pe noroc si sa crezi ca nu vor fi daune.
Allianz n-a fost de acord cu aceasta strategie, cum nici noi n-am fost de acord. Politica nemtilor este mai degraba conservatoare. Ei prefera ca fiecare linie de business sa produca un profit mai mare sau mai mic. Cit e de mare are mai putina importanta.
Capital: Prefera Allianz o companie solida, chiar daca ascensiunea acesteia pe piata e mai putin spectaculoasa?
C.C.: Cu siguranta. Soliditatea unei companii nu tine de locul ocupat i top, ci de nivelul retinerilor fata de cel al cedarilor i reasigurare, de rezervele create, de marja de solvabilitate. Regula generala este ca o retinere neta pentru o firma de asigurari trebuie sa fie itre 3 si 4,5% din capital, si Allianz ne-a confirmat ca suntem i regula din acest punct de vedere. Sunt isa societati rominesti care au retineri uzuale de cel putin 500.000 de dolari si chiar mai mult. in cazul lor, i mod cert, vor ramine niste asigurati cu ochii i soare.
Capital: Intentionati ca din vara sa intrati pe o piata – cea a asigurarilor de viata – unde sunt deja prezente firme mari, Nederlanden, AIG Life, Commercial Union. Veti reusi sa surmontati acest handicap si sa obtineti rezultate?
C.C.: Eu zic ca da. Sigur ca ar fi fost mult mai usor daca mariajul cu Allianz ar fi avut loc acum doi ani. Potentialul pietei este isa mare, fiind ocupata i acest moment abia i proportie de 1-2%.
Capital: Vorbiti de un potential de viitor, dar intentionati sa faceti asigurari de viata peste doar citeva luni. Piata actuala nu pare la fel de generoasa ca cea potentiala. Unui consultant care suna la o adresa i se raspunde aproape invariabil de catre cel apelat ca deja a fost contactat de alte doua trei firme de asigurari.
C.C.: intr-adevar, i acest moment nu e foarte mult loc pe piata. Segmentul celor cu venituri medii si peste medie, care le-ar permite sa icheie o asigurare de viata, este redus din cauza situatiei economice. Mai mult decit atit, din acest segment mic o buna parte nici nu este dispusa sa-si icheie o astfel de asigurare. E o chestiune de mentalitate. Sunt oameni care string bani albi pentru zile negre, si altii pe care nu-i intereseaza ziua de miine, ci doar cea de azi. Ultima categorie nu-si va icheia niciodata o polita de viata.
Capital: Nu poate fi considerata atunci un act de curaj intentia dumneavoastra? Pina la numirea membrilor Comisiei de supraveghere si elaborarea Normelor Legii nr. 32/2000 nu stiti nici macar daca primele de asigurare de viata sunt sau nu deductibile.
C.C.: Nu e vorba de asa ceva. Nu uitati ca avem i spate puterea financiara a Allianz, o companie care se hotaraste greu sa intre pe o piata, dar o data intrata o gasesti acolo si peste 50 sau 100 de ani. Este si motivul pentru care noi n-am vrut sa tratam niciodata cu firme americane, de exemplu. in plus, nu vom intra pe piata cu asigurari individuale ci, cel mai probabil, cu asigurari de viata de grup, un produs mai simplu, dar care speram sa aiba priza la companiile din Rominia. in privinta deductibilitatii primelor, eu cred ca s-ar face o mare greseala daca s-ar anula aceasta facilitate.
Capital: Totusi, i Occident primele din asigurarile de viata nu sunt deductibile. Nu cereti mai mult decit este practica i tarile cu traditie i asigurari?
C.C.: Nu, pentru ca i Occident, multa vreme, situatia a fost alta. in faza de constructie a unor piete puternice, i aceste tari asigurarile au fost icurajate prin acordarea a tot felul de facilitati, inclusiv deductibilitatea primelor. Acestea au fost retrase treptat si numai pe masura ce asigurarile au dobindit un caracter de masa. La noi ele sunt isa i faza incipienta si trebuie sprijinite. Depinde isa daca Guvernul e dispus sa vada pina miine sau e interesat si de perspectiva. Acelasi lucru va trebui facut si cu pensiile private, chiar daca icasarile la buget vor fi mai mici la iceput.
Capital: Pentru ca ati pomenit pensiile private, nu credeti ca o data cu aparitia lor vor scadea icasarile din asigurari de viata tip pensie viagera?
C.C.: Este posibil sa scada, dar nu mi se pare o problema. Pentru cei aflati i pragul pensionarii, asigurarea de viata ramine singura varianta, pentru ca pilonul doi (pensiile private cu contributie obligatorie) nu le este accesibil. in plus, banii de pe o asigurare de viata ramin familiei daca asiguratul decedeaza, ceea ce nu se itimpla i cazul pensiilor. in principal isa, tot companiile de asigurari se vor ocupa si de pensiile private. E ca si cum ai oferi aceeasi acoperire prin doua produse.
Capital: Fuziunea cu Allianz a isemnat i plan administrativ si o schimbare a politelor ASIT cu cele ale partenerului german. Ce fel de polite vinde Allianz L?iriac Asigurari i acest moment ?
C.C.: Vindem i continuare politele ASIT, pentru ca n-am tiparit ica contractele pe noul nume. Departamentele noastre studiaza isa politele Allianz pentru a vedea care sunt diferentele. Intentia noastra este de a aduce, ca acoperire a riscurilor, polita noastra cit mai aproape de cea a Allianz.
Capital: V-au cerut nemtii sa adaptati politele la standardul Allianz?
C.C.: Nu, dar e o chestiune de bun-simt. Ginditi-va ca o societate germana cu afaceri i Rominia ar putea cumpara o polita de la noi. L?inind cont ca ne numim Allianz, e foarte probabil ca respectivii sa nici nu citeasca polita, cunoscind riscurile acoperite peste tot de asiguratorul german. in cazul unei daune, nu vrem ca acestia sa aiba surpriza sa constate ca s-au iselat.
Carte de vizita
Nume: Cristian Constantinescu
Data nasterii: 1 aprilie 1950
Activitate profesionala
· economist reasigurari ADAS
· sef serviciu reasigurari Astra
· i prezent, director general
Allianz-L?iriac Asigurari
Constantinescu: „Ne intereseaza asigurarile colective”
1 februarie 2001, 12:00
Ultima modificare în 1 februarie 2001, 14:00
Capital: Vara trecuta, dupa ce Allianz a cumparat pachetul majoritar al ASIT, ati declarat ca e prea devreme pentru o discutie despre planurile de viitor ale noii companii. Au trecut isa de atunci citeva luni si suntem la iceput de nou an. V-au fixat noii stapini un plan de icasari pentru 2001? Cristian Constantinescu: in nici un caz. Cu Allianz am negociat doar strategia pentru acest an. Ce vrem sa facem, unde stam prost, i ce constau avantajele noastre, care sunt amenintarile, care este concur
Etichete: allianz,
arhiva,
asigura,
capital
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook