Factura pentru electricitate a consumatorului final ar putea scădea cu 10% de la 1 iulie 2013, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei privind modificarea şi completarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, joi, la Palatul Parlamentului.
‘Consumatorul casnic poate spera la o scădere a preţului facturii pentru energia electrică. Dacă legea (Ordonanţa de Urgenţă privind energia regenerabilă n.r. ) intră în vigoare la 1 iulie, de atunci. Nu am studiat impactul, dar scăderea va fi de aproximativ 10%’, a declarat ministrul Constantin Niţă.
Oficialul a explicat că pentru trei ani se amână acordarea unui certificate pentru eolian, două pentru energia solară şi unul pentru hidro.
‘Se amână acordarea certificatelor verzi, ele rămân aceleaşi. Se amână acordarea unui certificate pentru eolian, două pentru energia solară şi unul pentru hidro. Cele trei categorii vor intra în coşul ANRE şi vor fi scoase de acolo peste trei ani de zile’, a explicat Constantin Niţă.
Ministrul delegat pentru energie a precizat că Ordonanţa va intra săptămâna viitoare în şedinţei de Guvern şi va intra în vigoare de la 1 iulie 2013.
‘Ordonanţa a fost agreată de Comisia Europeană, va intra săptămâna viitoare în Guvern. Mai sunt câteva detalii tehnice de rezolvat în aceste zile, apoi va fi propusă Guvernului spre aprobare. Va intra în vigoare de la 1 iulie’, a adăugat Constantin Niţă.
Proiectul de act normativ, lansat în dezbatere publică de Ministerul Economiei, propune amânarea temporară începând cu 1 iulie 2013 a acordării unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidrolelectrice noi cu puteri electrice instalate de până în 10 MW (un certificat verde), de centrale electrice eoliene (un certificat verde), de centrale electrice solare (2 certificate verzi), corelat cu tendinţele constatate din prima analiză de monitorizare a schemei. Recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 1 ianuarie 2017 pentru centralele hidroelectrice şi solare, respectiv începând cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele electrice eoliene.
Documentul propune, de asemenea, exceptarea de la aplicarea prevederilor Legii 220/2008 pentru 50% din cantitatea de energie electrică furnizată marilor consumatori de energie electrică cu un consum anual mai mare de 150 GWh.
Proiectul de act normativ prevede introducerea posibilităţii încheierii contractelor bilaterale între micii producătorii de energie electrică din surse regenerabile de energie care deţin grupuri/centrale electrice cu puteri instalate de cel mult 5 MW pe centrală şi furnizorii de energie electrică, pentru simplificarea procesului de comercializare a energiei electrice produse de această categorie de producători. Totodată, documentul prevede introducerea posibilităţii preluării energiei electrice produse din surse regenerabile de energie şi susţinută prin sistemul de promovare prin certificate verzi în piaţa reglementată de energie electrică, în baza reglementărilor emise de ANRE, precum şi eliminarea unor restricţii care conduc la supracompensare.
Autorităţile subliniază că măsura propusă are în vedere să facă suportabil impactul brutal şi pe termen scurt asupra preţului energiei electrice, impact care poate avea efecte economice şi sociale negative ireversibile.
SURSA: Agerpres