Ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu a declarat, vineri, la Petroşani, că înfiinţarea celor două companii energetice naţionale „aşteaptă un Guvern legitim” care să aprobe proiectul de hotărâre de Guvern, documentul având deja toate avizele ministerelor.

„Constitutirea companiilor energetice aşteapta un guvern legitim care să aprobe hotărârea de Guvern. Aceasta are toate avizele necesare de la celelalte ministere. Cele două companii care mixează producţia de energie pe hidro, nuclear, termo, regenerabile, vor fi singura soluţie pentru salvarea producţiei de energie din România şi, în general, energia scumpă, care este cea pe huilă. Dar energia produsă scump astăzi, s-ar putea ca în zece ani de zile să fie o resursă foarte importantă pentru România din punct de vedere al securităţii energetice. Din punctul meu de vedere, CNH va juca un rol important în România”, a afirmat Videanu.

El a arătat că doar producţia de cărbune nu va putea soluţiona problema viabilităţii Companiei Huilei.

„Compania Naţională a Huilei (CNH) va fi parte componentă a uneia dintre cele două companii naţionale energetice, alături de cea mai mare parte din Hidroelectrica, Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Paroşeni. Acest lucru este singura modalitate de a putea salva CNH”, a afirmat ministrul Videanu.

El a menţionat că, în pofida crizei economice, companiile energetice nu au avut de suferit şi nu pot fi puse în competiţie producţia de energie realizată în sistemul hidro cu cea obţinută pe cărbune.

Ministrul Economiei şi cel al Finanţelor s-au întâlnit, vineri, la Petroşani cu reprezentanţii administraţiei CNH, cu cei ai sindicatelor şi cu primarii din Valea Jiului.

Guvernul intenţionează să înglobeze Hidroelectrica, Nuclearelectrica, complexurile energetice din Oltenia, Societatea Naţioală a Lignitului Oltenie şi Compania Naţională a Huilei în două companii energetice.

SURSA: Mediafax