Constituția va fi modificată în Republica Moldova. Referendumul pro-UE a fost validat

UE, Republica Moldova

SURSA FOTO: Dreamstime

Anunț de ultim oră din Republica Moldova. Curtea Constituțională din țara vecină a validat joi, 31 octombrie, rezultatele referendumului din 20 octombrie. Astfel, constituția va fi modificată.

Curtea Constituțională din Republica Moldova a validat joi rezultatele referendumului din 20 octombrie. Decizia a fost pronunțată joi, 31 octombrie.

Constituția va fi modificată în Republica Moldova

Decizia a venit după după mai bine de cinci ore de examinare a raportului prezentat de conducerea Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Judecătoarea Domnica Manole a oferit mai multe informații.

„Se confirmă rezultatele referendumului republican constituțional”, a declarat Domnica Manole.

Diferența dintre DA și NU este sub jumătate de punct procentual

Amintim că primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova a avut loc pe 20 octombrie. A fost organizat și un referendum, prin care cetățenii erau întrebați dacă „susțin modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană”.

Rezultatele au fost strânse. 50,46% din cetățenii Republicii Moldova au spus DA referendumului constituțional, potrivit rezultatelor prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

În același timp, aproape jumătate dintre moldoveni, respectiv 49.54%, au votat opțiunea NU. Diferența dintre DA și NU e sub jumătate de punct procentual, respectiv 13.596 de voturi, potrivit cifrelor oficiale.

SURSA FOTO: Dreamstime

Aproape jumătate dintre cetățenii țării au votat împotriva modificării Constituției

Aproape jumătate dintre cetățenii țării au votat împotriva modificării Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE).

Amintim că referendumul din 20 octombrie a avut ca scop declararea prin Constituție a faptului că integrarea în UE ar fi „obiectivul strategic” al țării.

Un alt obiectiv a fost să arate că identitatea poporului moldovean ar fi „europeană”. Rezultatele referendumului nu au prezentat o situație clară cu privire la aceste subiecte.

Conform sursei menționate, hotărârea anunțată anterior este definitivă. Mai mult,  nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Maia Sandu vrea o remaniere a Guvernului de la Chișinău

În altă ordine de idei, Maia Sandu vrea o remaniere a Guvernului de la Chișinău. Ea este de părere că victoria sa în turul doi al alegerilor prezidențiale, programat pentru 3 noiembrie, ar fi esențială pentru protejarea democrației moldovenești.

În mesajul său, ea a susținut din nou și angajamentul Republicii Moldova față de integrarea europeană. Ea este de părere că parcursul european ar fi singura cale de dezvoltare pentru țară.