Această creştere se datorează prezenţei la la cele mai importante târguri internaţionale cu profil naval a Asociaţiei Naţionale a Constructorilor de Nave din România – ANCONAV şi la evenimente de profil a companiilor româneşti din industria de construcţii navale. Această participare care a determinat semnarea unui număr important de contracte.
Astfel, în cadrul târgului EUROPORT de la Rotterdam de la începutul acestei luni, au fost semnate contracte de export în valoare de circa 60 de milioane euro şi, de asemenea, angajamente de export de încă 50 milioane euro pentru construcţii corpuri de nave, nave pentru dragare, precum si echipamente navale pentru clienţi din diverse ţări.
În luna martie, participarea firmelor româneşti din domeniu la târgul EUROPORT – Istanbul a adus semnarea unor contracte in valoare de circa 10 milioane euro în timpul târgului şi de peste 15 milioane euro în urma contactelor stabilite pe perioada acestuia. În plu, în cadrul târgului Nor-Shipping – Oslo din luna mai, au fost semnate contracte de export  de peste 200 milioane euro.
Operaţiunile comerciale rezultate în urma participării firmelor româneşti la târgurile internaţionale pentru produse ale industriei navale au contribuit la creşterea exporturilor româneşti, în acelaşi timp fiind identificate noi oportunităţi de atragere a investiţiilor în sectorul naval. 
Potrivit datelor Ministerului Economiei, 98% din totalul navelor construite în România au avut ca destinaţie exportul.