Conducta cu o lungime de 180 de kilometri va fi construită de companiile Bulgarian Energy Holding (Bulgaria) şi IGI Poseidon (Grecia), aceasta din urmă fiind un joint venture între furnizorul de gaze naturale din Grecia DEPA SA şi compania italiană Edison SpA.
Ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova, a declarat că lucrările de construcţie la inteconector vor începe în luna octombrie 2016 iar conducta ar urma să devină operaţională în vara lui 2018. Costurile conductei sunt estimate la 220 milioane de euro, din care Uniunea Europeană va furniza 45 milioane de euro.
'Acest proiect este unul strategic pentru Bulgaria, Grecia şi regiunea Europei de Sud-Est. El va asigura o diversificare reală a surselor de aprovizionare şi va fi baza pentru conceptul nostru de înfiinţare a unui hub de distribuţie a gazelor naturale, care va stimula dezvoltarea pieţei energetice în regiune' a declarat Petkova.
Conducta dintre oraşul bulgar Stara Zagora şi oraşul grec Komotini va avea o capacitate anuală de 3 până la 5 miliarde metri cubi pe an. Graţie acestei conducte Bulgaria îşi va putea reduce dependenţa de Rusia deoarece va putea primi gaze naturale din Azerbaidjan via Coridorul sudic de gaze precum şi de la un terminal de gaze lichefiate din Grecia care ar urma să devină operaţional după 2018.
Anterior, în toamna acestui an, oficialii bulgari şi-au exprimat speranţa că interconectorul de gaze dintre România şi Bulgaria va fi finalizat la începutul anului 2016. Conducta de gaze Giurgiu-Ruse va avea o capacitate maximă de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria către România, iar capacitatea dinspre România spre Bulgaria va fi de 500 de milioane metri cubi pe an. Valoarea totală estimată a proiectului este de 24 de milioane de euro, iar 8,9 milioane de euro sunt asigurate de Comisia Europeană. Finanţarea din partea companiei bulgare Bulgartransgaz se ridică la 14 milioane de euro, iar compania românească Transgaz participă cu 10 milioane de euro.
SURSA: Agerpres