Dezvoltatorii imobiliari întâmpină tot mai multe dificultăți în procesul de predare a locuințelor către cumpărători. Una dintre piedici constă în obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor de construcție.
«Legea dării în plată este un caz de forță majoră pentru piața imobiliară, deoarece mulți dezvoltatori nu vor mai putea termina proiectele începute“, consideră Bogdan Ivan, secretarul general al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România – Urbanis. Acesta a precizat în cadrul conferinței „Piața imobiliară în 2016“, organizată de Capital, că „Prima casă a dat naștere unui bulgăre de zăpadă care trebuie să se rostogolească în continuare. Circa 80% dintre locuințele din segmentul mediu se bazează pe acest program“, a menționat Bogdan Ivan. Una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă dezvoltatorii imobiliari, potrivit lui Bogdan Ivan, este obținerea întregii documentații pentru construirea unui bloc. „Durează între 6 și 8 luni obținerea documentațiilor de urbanism necesare dezvoltării unui bloc, iar construcția în sine, ridicarea acestuia, durează 5-6 luni“, a explicat reprezentantul Asociației Urbanis.O altă cauză involuntară de predare cu întârziere a locuințelor către cumpărători este legată de racordarea la sistemul de utilități. „În România, dar mai ales în București, există un monopol al distribuitorilor de gaze naturale și energie electrică“, a spus Bogdan Ivan, precizând că în cele mai multe cazuri întârzierea predării unor locuințe este cauzată de birocrația celor două companii de utilități.
Potrivit lui Bogdan Ivan, la acest moment, din informațiile deținute de Asociație, numai în regiunea București-Ilfov se află în diferite stadii de construcție aproximativ 15.000 de apartamente.
Prima casă, motorul pieței imobiliare
Programul Prima Casă a fost și rămâne motorul pieței imobiliare și cel mai de succes program guvernamental al României din ultimii șapte ani, consideră Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari – Urbanis. Până în prezent circa 172.000 de tineri au putut achiziționa o locuință datorită, în principal, condițiilor avantajoase privind avansul și a unei dobânzi mai scăzute, condiții care au fost generate de garanția acordată de stat. Prima Casă are cea mai mică rată de default, de aproximativ 0,04%. Din acest motiv, Bogdan Ivan a ținut să precizeze că legea dării în plată nu are motiv să se aplice și la Prima Casă, ca reacție la declarația deputatului Daniel Zamfir, care a anunțat că lucrează la o nouă inițiativă legislativă în acest sens.
80% dintre locuințele din segmentul mediu se bazează pe programul „Prima casă“