In Poiana Brasov, a fost interzisa orice activitate de constructii pana la sfarsitul anului 2007. Masura luata de primarie a pus un val negru asupra pietei imobiliare. Singurii care se mai incumeta sa cumpere terenuri sunt speculantii imobiliari, care considera ca, atunci cand vor fi reluate lucrarile de construire, piata va exploda. Unii specialisti imobiliari sunt insa sceptici in ceea ce priveste dezvoltarea spectaculoasa a acestei piete, tendinta actuala fiind de reorientare a
In Poiana Brasov, a fost interzisa orice activitate de constructii pana la sfarsitul anului 2007. Masura luata de primarie a pus un val negru asupra pietei imobiliare.
Singurii care se mai incumeta sa cumpere terenuri sunt speculantii imobiliari, care considera ca, atunci cand vor fi reluate lucrarile de construire, piata va exploda. Unii specialisti imobiliari sunt insa sceptici in ceea ce priveste dezvoltarea spectaculoasa a acestei piete, tendinta actuala fiind de reorientare a investitorilor spre alte zone atractive, din imediata apropiere, unde preturile sunt mult mai mici si nu exista interdictii de construire. Spre exemplu, in Poiana Brasov, metrul patrat de teren intravilan costa intre 150 si 280 de euro, in timp ce in zona numita Poiana Mica, de langa Stana Mica, preturile sunt cuprinse intre 30 si 80 de euro.
Totusi, vanzatorii din Poiana Brasov nu-si pierd cumpatul si nu lasa la pret. Astfel, conform declaratiilor lui Zoltan Haller, specializat pe tranzactii in aceasta zona, vestea ca nu se mai dau autorizatii de construire nu a avut nici un efect imediat asupra preturilor, acestea fiind chiar si mai mari decat anul trecut, cu circa 50%. Terenurile pentru care proprietarii au obtinut deja autorizatii sunt o afacere in sine, fara a mai fi nevoie ca acestia sa investeasca si apoi sa le exploateze. De exemplu, un astfel de proprietar cere 330 de euro/mp pentru un teren de 15.000 mp, cu autorizatie pentru o cladire cu doua etaje si mansarda, potrivita pentru construirea unei pensiuni.
Alti proprietarii, mai putin norocosi, care nu au obtinut autorizatiile inainte, vand pielea ursului din padure si spun ca se mai poate aranja obtinerea acestora, discret, si ca, oricum, situatia nu va dura mai mult de cateva saptamani.
Nici reprezentantii primariei nu sunt foarte siguri in privinta termenului, apreciind ca se vor acorda autorizatii imediat ce va fi finalizata extinderea lucrarilor de canalizare si va fi data in functiune noua statie de epurare. La o prima estimare, termenul de reluare a autorizarii lucrarilor de construire, dupa realizarea colectorului, ar fi la sfarsitul anului 2007, potrivit arhitectului-sef al Municipiului Brasov, Vasilica Nicola.
Si proprietarii de vile si pensiuni au de suferit
Constructiile noi au fost interzise in aceasta perioada la solicitarea Directiei de Mediu, care a sesizat serviciile improprii de canalizare si furnizare a apei curente in statiune, care nu mai faceau fata numarului mare de vile si hoteluri deschise in ultimii ani. Problema este ca apa reziduala se infiltreaza in panza freatica. Ca urmare, pana cand sistemul va fi extins si modernizat, nimeni nu mai poate fi racordat la retea si, implicit, nu mai poate obtine autorizatie de construire de la primarie. Dupa construirea unei statii noi de epurare a apelor uzate, vor fi permise noi lucrari de constructie si de dezvoltare a zonei.
In Romania, din pacate, intai se ridica imobilele si apoi vine primaria sa extinda reteaua de utilitati. Firesc ar fi ca, mai intai, sa existe drumuri, sisteme de apa si canalizare, si apoi sa se ridice case, complexuri de vile si hoteluri. Primariile nu au bugete de investitii sau nu-si pun pe lista de prioritati realizarea infrastructurii adecvate si nici nu sesizeaza din timp pericolul acordarii de autorizatii de construire pentru zone neracordate la utilitati, fiind confruntati, astfel, cu probleme de mediu. Foarte aproape de acest caz sunt si miile de beneficiari de vile din orasul Voluntari, care nu au acces la un serviciu civilizat de epurare a apei si unde panza freatica este foarte aproape de suprafata.
Deocamdata, Poiana Brasov este prima pe lista. Mereu s-a spus ca este o statiune exclusivista. De aceasta data, va fi o statiune inchisa, la propriu.
Cei care se lovesc de aceasta problema
• Investitorii si persoanele care vor sa construiasca pe litoral in timpul sezonului turistic
In perioada 15 mai – 15 septembrie, lucrarile sunt interzise in statiunile turistice in apropierea spatiului de plaja. In timpul verii, daca exista cladiri in lucru, proprietarii sunt obligati sa conserve santierul si sa ingradeasca imobilul cu o plasa speciala. Pentru cei care incalca aceasta reglementare sunt prevazute amenzi si anularea autorizatiei de construire.
• Investitorii si persoanele care vor sa construiasca prea aproape de paduri
Inca din 2004, Primaria Bucuresti a interzis lucrarile de constructie in imediata vecinatate sau in interiorul Padurii Baneasa.
• Din acest an, este in vigoare si o ordonanta de urgenta emisa de Guvern prin care sunt protejate anumite zone forestiere in care nu se pot realiza nici constructii provizorii.
Acestea sunt zone care au fost expuse repetat incendiilor, din cauza constructiilor din zona. Nerespectarea normelor se pedepseste cu amenzi intre 100 si 300 de milioane de lei, iar constructiile sunt demolate.
• Guvernul are in vedere actualizarea zonelor de risc la inundatii si este posibil ca, in curand, sa fie interzisa constructia de locuinte in anumite regiuni care au fost afectate in mod repetat de aceasta calamitate.
In Delta Dunarii si in bazinele marilor rauri exista stabilite deja astfel de zone, pentru care nu se acorda autorizatii de construire.