Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,8%, respectiv cu 2,2%, în primele şapte luni ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut. Totodată, ponderea sectorului construcţiilor în Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o scădere de 1,9% în trimestrul doi al anului.
„Pentru noi e surpinzător acest rezultat, pentru că în primăvară aveam perspective de creştere. Probabil că pentru proiectele care au fost contractate se lucrează încă la proiectare, unde sunt valori mici. Cu siguranţă în 2012 o să vedem o creştere, pentru că sunt toate condiţiile. Sper să nu ne mai blocăm în hârtii şi să fie finanţările asigurate şi să aibă o continuitate. Companiile sunt firave şi mai este şi problema contestaţiilor. Am auzit că mai nou se fac contestaţii numai pentru întârzierea unor proiecte care fac imagine actualilor primari. Rata de câştig la contestaţii este de sub 10%“, a declarat pentru Capital Cristian Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC).
Părerile sunt împărţite şi în rândul constructorilor. Adriana Iftime, directorul general al PSC, nu este la fel de optimistă. Aceasta spune că se aştepta la un rezultat negativ şi pentru trimestrul doi al acestui an.
„Nu văd nici în continuare şanse de schimbare a sensului şi probabil nici în 2012, poate doar la începutului anului să avem o creştere amăgitoare pe seama anului electoral. În asemenea perioade apar programe noi care, din păcate, nu se mai termină şi produc pagube pentru constructori. Scăderea sectorului este mare, deoarece într-o economie normală construcţiile trebuie să ocupe o pondere importantă din PIB. În trecut aveam 12-13% din PIB şi construcţiile ar trebui să fie motorul principal în România“, a menţionat Adriana Iftime.
Ca serie brută, pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de construcţii noi (-4,2%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-1,7%). La lucrările de reparaţii capitale, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 10,5%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile nerezidenţiale cu 10,6%. La clădirile rezidenţiale şi la construcţiile inginereşti, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 19,0%, respectiv cu 1,3%.
Scăderi la construcţii noi
În perioada ianuarie – iulie 2011, volumul lucrărilor de construcţii, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 2,2%, scădere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (-4,7%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-4,0%). La lucrările de reparaţii capitale s-a înregistrat o creştere cu 8,9%.
Pe obiecte de construcţii a avut loc o creştere la clădirile nerezidenţiale (+11,4%). La clădirile rezidenţiale şi la construcţiile inginereşti s-au înregistrat scăderi cu 15,0%, respectiv cu 1,8%.
„Nu avem motive să fim optimişti pentru că sectorul imobiliar este mort, investiţiile străine sunt foarte mici. S-a schimbat, în schimb, structura pieţei de construcţii şi se înregistrează o creştere în mediul rural şi mic urban, tot legată de anul electoral care se apropie. Se fac tot mai multe licitaţii pe amenajare de parcuri în satul cutare, alei, reabilitări de reţele de apă şi canalizare. Lucrări mai multe şi mai mici, care sunt menite pentru a aduce capital electoral edililor. Speranţa noastră rămâne infrastructura promisă. Efoturile făcute de doamna Boagiu de a interveni în legislaţie în favoarea constructorilor români începe să îşi arate roadele“, a mai explicat Iftime.