Constructorii spun că salariul mediu din sector va continua să crească, doar dacă vor avea proiecte noi la care să lucreze.

„Creşterea de tarife vine din mai multe motive. Unul legat de creşterea salariului minim. Vechea marotă a salariilor mici pentru muncitori calificaţi nu se mai poate susţine, pentru că a generat fluxul de muncitori care au plecat să lucreze pe salarii vestice lăsând aici spaţiile goale. Salariile medii au crescut, ceea ce înseamnă că firmele au făcut eforturi mari să îşi menţină forţa de muncă, chiar dacă nu toate au investit în pregătirea personalului“, a declarat Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO.

Potrivit acestuia, sectorul construcţiilor are nevoie de măsuri pentru estomparea şi contracararea crizei de personal, prin promovarea formei de învăţământ dual, cu bani europeni şi cu expertiză germană.

„Luna trecută am avut o întâlnire cu corespondentul ARACO din Germania şi există disponibiltate dezvoltării unor centre de învăţământ dual, cu bani europeni, împreună cu partea germană“, spune Plosceanu.

Activitatea constructorilor din 2017 a confirmat un an de minim pentru perioada 2008-2017, cu un volum valoric ajuns la 8,86 mld. euro, menţinând recesiunea tehnică confirmată de Eurostat la finalul anului 2016.

Anul trecut, statul a investit în infrastructură doar 26,7 mld. lei, cu 9,5% mai puţin decât în 2016 şi cu 35% sub nivelul din 2015. Rezultatul arată că sectorul construcţiilor inginereşti s-a redus în 2017 cu 21%, cel al construcţiilor nerezidenţiale s-a diminuat cu 12,6%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 24,6%, iar cele de reparaţii capitale s-au redus cu 17,7%. Singura creştere impresionantă a fost consemnată de sectorul construcţiilor rezidenţiale, adică 69,7%.