Din 2007, firmele de construcţii vor fi nevoite să înveţe refrenul „unde-s mulţi, puterea creşte“; altfel, vor da faliment. Fenomenul de asociere şi concentrare a companiilor de profil va fi inevitabil în România, urmând exemplul statelor care au aderat la UE în urmă cu doi ani.
Miza vor fi fondurile europene, în principal cele structurale, pentru care condiţiile de eligibilitate sunt foarte dure. Pentru accesarea acestora va conta portofoliul de lucrări ale firmei, volumul cifrei de afaceri şi, nu în ultimul rând, capacitatea de producţie. În perioada 2007 – 2013, fondurile europene ce vor fi alocate României pentru lucrări de infrastructură şi îmbunătăţire a calităţii mediului se vor ridica la 16,9 miliarde de euro.
„Nu toate firmele de construcţii vor reuşi să supravieţuiască anului 2007, primul an postaderare. Pe de altă parte, vor apărea multe firme noi, pentru că piaţa se va dezvolta substanţial. Concurenţa se va amplifica, iar condiţiile de participare la licitaţii se vor înăspri“, declară Laurenţiu Ploşceanu, preşedinte interimar al Asociaţiei Române a Antreprenorilor în Construcţii (ARACO).
De aceeaşi părere este şi Adriana Iftime, director general al Patronatului Societăţilor de Construcţii (PSC): „Unirea este cea mai potrivită modalitate de a face faţă concurenţei firmelor străine. Dacă nu vom înţelege corect sensul ideii de unire, vom asista la dispariţia din piaţa construcţiilor a foarte multor firme, poate chiar jumătate“.
Anticipând acest lucru, câteva firme româneşti au trecut deja la treabă. Cel mai mare „cluster“ regional (asociere de firme de construcţii şi proiectare), a fost realizat sub umbrela ARACO şi are deja zece membri. Un alt pol în jurul căruia se strâng firme este Hidroconstrucţia SA, una dintre cele mai mari societăţi din România. Cel de-al treilea grup va apărea, probabil, în zona Clujului, negocierile fiiind deja demarate. „Conexarea capabilităţilor firmelor este de natură să îmbunătăţească participarea lor în licitaţii, iar această abordare a fost inspirată de realităţile postaderare din ţările valului de extindere din 2004“, afirmă Laurenţiu Ploşceanu.
Naşterea uniunilor de firme de construcţii nu este specifică doar ţărilor din Europa Centrală şi de Est. În Spania, există mai multe grupuri de firme de construcţii şi proiectare; acestea au rezistat peste zece ani şi s-au dezvoltat organic, cu bani UE, fiind acum printre cei mai importanţi investitori în imobiliare. Grupul GEA Presa, din sudul Spaniei, este un astfel de exemplu. De anul trecut, GEA Presa a început să cumpere terenuri în România şi intenţionează să construiască case şi centre comerciale în Bucureşti.
Şi calitatea serviciilor şi a materialelor de construcţie va fi urmărită printr-o legislaţie europeană. „Respectarea standardelor de calitate impuse de UE va permite producătorilor români să vândă pe piaţa oricărei ţări din Uniune. Lucrând după standardele UE, produsele vor purta marca Comisiei Europene, prin care este certificat faptul că produsele respective respectă cerinţele de calitate: rezistenţă şi stabilitate, securitate la incendiu, eficienţă energetică, protecţia mediului“, declară Laszlo Borbely, ministru delegat pentru Lucrări Publice şi Amenajarea Teritoriului.
Normele în construcţii vor fi mai aspre
Comisia Europeană are în lucru, în acest moment, un program de unificare a metodelor de proiectare a structurii clădirilor. Noile standarde europene sunt denumite generic Eurocoduri. Termenul preconizat de Comisie pentru finalizarea elaborării pachetului de Eurocoduri este decembrie 2007. Până în martie 2010, fiecare stat membru va trebui să elaboreze versiunile naţionale ale Eurocodurilor. Potrivit ministrului delegat Laszlo Borbely, în România, au fost publicate o serie de norme privind bazele proiectării structurilor şi fundaţiilor, precum şi execuţia lucrărilor de construcţii, astfel încât clădirile să fie rezistente la seisme.
Toate aceste schimbări de legislaţie vor creşte costurile serviciilor în construcţii. „Vestea bună pentru perioada postaderare este că vor fi fonduri pentru finanţarea investiţiilor.Vestea mai puţin bună este că se va acutiza criza forţei de muncă“, conchide Laurenţiu Ploşceanu.
GEA reuneşte 12 firme de familie
EVOLUŢIE În sudul Spaniei, a luat naştere grupul GEA, format din 12 firme de familie. „Scopul lor era de a absorbi fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii“, declară Dorinel Cazacu, manager pentru
România al GEA Presa.
Între timp, grupul a câştigat licitaţii pentru drumuri, poduri, o linie de metrou. Activitatea GEA a fost
diversificată prin cumpărarea unei fabrici proprii de ciment şi prin extinderea în domenii conexe. În 2005, grupul a înregistrat o cifră de afaceri de 800 milioane de euro.
EXTINDERE GEA s-a extins şi în România, dar nu singur, ci printr-o asociere cu un developer tot spaniol, Presa, specializat pe piaţa locuinţelor.
Grupul GEA Presa cumpără terenuri şi construieşte cartiere rezidenţiale şi malluri.
Un an crucial
«Nu toate firmele vor reuşi să supravieţuiască anului 2007, primul an postaderare. Pe de altă parte, vor apărea multe firme noi, pentru că piaţa se va dezvolta substanţial!»
Laurenţiu Ploşceanu, preşedinte interimar al Asociaţia Română a Antreprenorilor în Construcţii (ARACO).