Constructorii îşi pun speranţele în investiţiile străine, după ce statul le-a înşelat aşteptările

Companiile de construcţii, care la începutul anului se bazau pe promisiunile de investiţii realizate în infrastructură cu bani de la bugetul de stat, şi-au întors din nou privirea către investitorii străini, singurii care mai pot aduce o revigorare pe piaţa construcţiilor din România.  Scăderea pieţei construcţiilor cu 14,2% din trimestrul 2 al acestui an, comparativ cu perioada similară de anul trecut, nu face decât să confirme situaţia gravă în care se afl

Companiile de construcţii, care la începutul anului se bazau pe promisiunile de investiţii realizate în infrastructură cu bani de la bugetul de stat, şi-au întors din nou privirea către investitorii străini, singurii care mai pot aduce o revigorare pe piaţa construcţiilor din România. 

Scăderea pieţei construcţiilor cu 14,2% din trimestrul 2 al acestui an, comparativ cu perioada similară de anul trecut, nu face decât să confirme situaţia gravă în care se află sectorul cu ponderea cea mai importantă în Produsul Intern Brut (PIB) al ţării.

„Dacă luăm datele statistice de pe primul semestru al acestui an, comprativ cu cele din primele 6 luni din 2008, declinul este de doar 9%. Noi ne aşteptam să fie mai mare şi nu cred că această cifră reflectă ce se întâmplă în piaţă“, a declarat pentru capital.ro Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).

Acesta estimează pentru partea a doua a anului scăderi şi mai drastice, după ce reprezentanţii Guvernului au anunţat că doar 20% din buget va fi direcţionat către investiţii.

„Rezultatul era de aşteptat şi va fi în continuare o scădere de două cifre. Lumea a fost impresionată de creşterea cu 9,3% înregistrată de sectorul construcţiilor în luna iunie, comparativ cu luna mai, dar a fost falsă, iată şi dovada“, a menţionat Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC).

„Speranţa este tot afară, după ce îşi revin şi ei“

Adriana Iftime se plânge că societăţile din construcţii sunt în continuare fără bani, lucrări şi finanţare şi se aşteaptă la scăderea cifrei înregistrată în trimestrul 2, pentru că nu văd o ieşire în acest moment.

„Totul depinde de ce se întâmplă în străinătate, deoarece creşterea înregistrată de sector în anii trecuţi a fost bazată pe banii de afară, şi nu pe capacitatea managerială a Guvernului. Investiţiile nu au şanse să fie revigorate din buget, speranţa este tot afară, după ce îşi revin şi ei“, a completat Adriana Iftime.

Constructorii şi-au pierdut speranţa şi în atragerea fondurilor structurale, care ar fi putut revigora piaţa în acest an, însă s-a dovedit încă o dată incapacitatea autorităţilor locale. „Vina poate nu aparţine întregului Guvern, dar este clar că sunt unele direcţii din cadrul ministerelor care nu funcţionează şi, în plus, preocuparea politicienilor spre subiecte electorale nu face decât rău“, a mai spus directorul general al PSC.

Scădere economică de 8,7% în T2

Economia a scăzut în trimestrul al doilea cu 8,7% faţă de perioada similară din 2008 şi cu 1,1% faţă de primele 3 luni ale anului în curs, contracţii cu 0,1 puncte sub cele mai recente estimări. Cel mai mare declin, de 14,2%, a fost înregistrat de sectorul construcţiilor, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Produsul Intern Brut a înregistrat în primul semestru al anului o scădere de 7,6% faţă de primul semestru al anului precedent, aceeaşi proiecţie cu cea indicată iniţial de INS.

DETALII:
Citeşte şi Sectorul construcţiilor a săpat la temelia PIB-ului.