Povestile cu romani care muncesc in Italia, Spania sau Germania pe salarii doar visate pe plaiurile mioritice atrag ca un magnet. Unii au informatii si pleaca la sigur, altii isi incearca pur si simplu norocul. Miza este mare, si un salariu de 1.000 de euro merita orice risc. Inclusiv munca la negru. Pana la urma, toti cei care pleaca isi doresc un loc de munca legal. Un permis de munca in buzunar ii asigura posesorului si linistea ca nu va fi expulzat de autoritati, si un salariu mai mare. Pentru obtinerea unei vize de lucru intr-una din tarile europene este necesara in prealabil o informare realista asupra domeniilor deficitare in forta de munca de pe piata interna a acestora. In general, sunt cautati muncitori calificati cu experienta in meserie. Licentiatii isi pot gasi insa cu greu de lucru, si asta pentru ca, in foarte multe cazuri, diplomele romanesti nu sunt recunoscute in strainatate. Exceptie de la aceasta regula fac inginerii si, mai ales, informaticienii. Deficitul de forta de munca in anumite domenii este o realitate pentru majoritatea tarilor din Europa Occidentala. Un studiu al Universitatii din Londra apreciaza ca Uniunea Europeana se va vedea nevoita sa dea anual unda verde unui volum de forta de munca din spatiul extracomunitar estimat la 1,6 milioane de persoane. Asta inseamna ca, in urmatorii 15 ani, aproximativ 6% din forta de munca a tarilor candidate va migra spre Vest.
Exista state care au semnat cu Romania un acord de schimb de forta de munca, numai ca acestea sunt putine: Germania, Elvetia, Spania, Portugalia. In cazul acestora, permisele de munca se obtin mai usor dupa o selectie prealabila efectuata de autoritatile celor doua tari. Domeniile din care este recrutata forta de munca sunt insa limitate. Pot fi gasite slujbe si in tarile cu care Romania nu are acord. O modalitate ar fi sa apelati la una dintre firmele de intermediere acreditate de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale. Cea mai utilizata metoda insa este pur si simplu contactarea unui angajator din tara respectiva, care sa isi manifeste interesul pentru cel care solicita un post. Angajatorul se va ocupa de formalitatile pentru obtinerea permisului de munca. Insa si aceasta este o problema. Anual, majoritatea tarilor europene limiteaza numarul de permise de munca pe care le acorda. In aceasta limita intra in primul rand „contingentele” tarilor care au semnat un acord de schimb de forta de munca. Asa se face ca, pentru cetatenii tarilor care nu au semnat un astfel de acord ramane doar un numar redus de vize de lucru disponibile.     

Germania

Acord cu Romania in privinta schimbului de forta de munca: – o intelegere pentru lucratori sezonieri si o conventie prin care se pot incheia contracte pe 18 luni;
– un program lansat de Germania pentru a importa 20.000 de informaticieni.
Numar de romani: comunitate estimata la aproximativ 680.000 de persoane (550.000 sasi si svabi originari din Romania si 130.000 etnici romani inregistrati oficial);
– numarul persoanelor care muncesc ilegal estimat la 70.000 de persoane;
– in 2001 au plecat circa 17.000 de persoane prin intermediul acordului bilateral (16.500 sezonieri si circa 500 cu contracte de 18 luni).
Meserii solicitate: – muncitori calificati: bucatari, ospatari, lucratori in servicii hoteliere s.a; prin acest acord, anul trecut au obtinut contracte si persoane cu studii superioare: economisti pentru restaurante de tip fast food; informaticieni.
Salarii: 1.000 – 1.500 euro pentru primele doua categorii;
1.0- 3.000 dolari pentru informaticieni.

Marea Britanie Si Irlanda

Acord cu Romania in privinta schimbului de forta de munca: nu exista.
Meserii solicitate: ingineri, informaticieni, muncitori calificati in: constructii, turism, bucatari, mecanici auto, baby sitter, sezonieri in agricultura etc.
Conditii: cunoasterea limbii engleze, calificare in meseria pentru care se solicita un post.
Salarii: 1.500-3.000 euro pe luna.

Spania

Acord cu Romania in privinta schimbului de forta de munca: pana la intrarea in vigoare a acordului se deruleaza un proiect-pilot – contracte sezoniere (4 luni) in agricultura pentru 900 de romani.
Numar de romani: estimat la 80.000 de persoane, dintre care 40.000 rezidenti ilegali.
Meserii solicitate: sezonieri in agricultura (conform programului-pilot), specialisti IT, muncitori calificati in constructii sau turism, bucatari, ospatari, barmani, baby sitter etc.
Conditii: pentru agricultura, minimum 35 de ani si experienta in agricultura;
-pentru celelalte meserii: calificare si experienta, cunoasterea limbii spaniole.     
Salarii: 650-1.500 euro pe luna.

Portugalia

Acord cu Romania in privinta schimbului de forta de munca: exista (nu a intrat inca in vigoare)
Meserii solicitate: muncitori calificati in constructii, turism.

Suedia

Acord cu Romania in privinta schimbului de forta de munca: nu exista.
Meserii solicitate: faiantari, parchetari, tamplari, baby sitter s.a.
Conditii: calificare si experienta in meserie.
Salarii: aproximativ 1.500 de euro (suma bruta).

Finlanda

Acord cu Romania in privinta schimbului de forta de munca: nu exista.
Numarul romanilor: estimat la 600 de persoane.
Meserii solicitate: specialisti in domeniul telecomunicatiilor, electronica, electrotehnica.
Conditii: calificare si experienta in meserie, cunoasterea unei limbi de circulatie internationala (in special engleza);
Salarii: 1.500-2.500 euro pe luna.

Austria

Acord cu Romania in privinta schimbului de forta de munca: nu exista.
Numar de romani: comunitate estimata la 30.000 de persoane; la 31 decembrie 2001 munceau legal 5.409 de persoane.
Meserii solicitate: muncitori calificati in constructii, turism, bucatari, specialisti IT.
Salarii: 1.000 – 2.000 euro.

ElveTia

Acord cu Romania in privinta schimbului de forta de munca: 150 persoane din Romania pot munci legal in Elvetia;
Numar de romani: in 2001, 75 de asistente medicale au obtinut contract de munca in Elvetia.
Meserii solicitate: asistente medicale, bucatari, ospatari, tamplari.
Conditii: cunoasterea foarte bine a uneia din cele trei limbi oficiale din Elvetia (germana, italiana sau franceza).

Italia

Acord cu Romania in privinta schimbului de forta de munca: nu exista;
Numar de romani: 70.000 de persoane inregistrate oficial;
40-60.000 de rezidenti ilegali (estimare).
Meserii solicitate: muncitori calificati: faiantari, tamplari, mozaicari, mecanici auto, lucratori in constructii s.a. ; babby sitter, lucratori sezonieri in agricultura etc.
Conditii: calificare in meseria pentru care se solicita un post.
Salarii: 700-1.500 euro.