Dacă până acum cererea de locuinţe a fost mare, iar oferta – limitată, situaţia se va schimba curând. Aceasta pentru că generaţiile născute după 1990 sunt, în medie, cu 60% mai puţin numeroase decât cele anterioare, susţine Marian Preda, decanul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea din Bucureşti.
El a mai spus că, din punct de vedere demografic, în ultimii 20 de ani, o influenţă mare asupra pieţei imobiliare au avut-o generaţiile născute după 1966. În acest interval de timp a fost o cerere mare de locuinţe pe fondul unei oferte reduse. În viitor, însă, generaţiile noi nu mai sunt la fel de numeroase ca precedentele, iar pe piaţă există locuinţe suficiente.
Marian Preda estimează că preţul locuinţelor va mai scădea, în special la cele mai vechi de 15 -20 de ani.
„Probabil că alegerile vor influenţa şi ele preţul locuinţelor. După alegeri, vor scădea foarte mult veniturile populaţiei şi acest lucru va influenţa, cu certitudine, şi preţul locuinţelor care se va reduce”, a explicat el.
Sociologul estimează şi o scădere foarte mare a preţului caselor de vacanţă. „Preţul locuinţelor de vacanţă va scădea mai repede decât al celor de la oraş, nu la un nivel mai jos, dar într-un ritm mai accelerat”.