Dezvoltarea Bursei readuce speranta pentru un domeniu marginalizat pana acum

Cele 50 de milioane de euro pe zi ce vor fi tranzactionate la BVB, potrivit conducerii institutiei, mai devreme de 2011, vor atrage automat si o crestere a importantei serviciilor de consultanta financiara oferite investitorilor.





Pentru ca, la urma urmei, la asemenea sume tranzactionate jucatorii la Bursa nu prea isi mai permit sa mearga doar pe mana lor, pierderile potentiale fiind extrem de mari. In plus, o asemenea crestere a valorii tranzactiilor se face in mare masura pe seama investitorilor straini, mai obisnuiti decat cei autohtoni sa apeleze la servicii de consultanta.

Potentialul pietei de consultanta financiara se anunta, asadar, urias. Cu toate acestea, in momentul de fata nu exista decat doua companii acreditate de CNVM in acest domeniu. E drept, secondate de altele care practica, sub diverse forme, activitati asemanatoare si, mai ales, de firmele de brokeraj, si ele cu oferte de consiliere incluse, practic, in pretul serviciilor.


Consultanta in domeniul investitional pare a fi, insa, in Romania, mai mult un domeniu al viitorului. Deocamdata, rentabilitatea nu atinge cote fenomenale la companiile prezente deja pe piata.
“In primul an de activitate, compania noastra a inregistrat pierderi, si abia in cel de-al doilea an a reusit sa se echilibreze financiar”, dezvaluie Iulian Panait, presedintele KTD Invest. “Publicul investitor este format, in mare parte, din persoane fizice romane, care nu au o cultura investitionala. In plus, detinand portofolii reduse ca dimensiuni, considera ca a plati comision de consultanta in plus fata de cel de brokeraj este o povara suplimentara nejustificata.



Este vorba, probabil, si de o anumita trasatura psihologica a romanului, care are tendinta sa creada ca se pricepe la toate (de la politica, sport, economie si pana la legislatie si bursa), chiar daca nu are pregatirea teoretica necesara si nici experienta practica in domeniile respective”, mai spune el. Prima companie de consultanta autorizata de CNVM pentru servicii specifice pietei de capital, Bucharest Equity Research Group, are in majoritate clienti institutionali, potrivit directorului Dan Barbulescu. Lucru care a ajutat-o sa incheie ultimii ani de fiecare data pe profit, chiar daca nu unul semnificativ.


Marirea dimensiunilor pietei de capital in urmatoarea perioada, insotita si de o evolutie mai putin liniara a preturilor actiunilor decat pana acum, da o noua intorsatura pietei de consultanta, intrata pana nu demult in amorteala.

Momentul ar putea fi speculat inclusiv de catre SSIF-uri. “Putem vorbi de un potential de dezvoltare a serviciilor de consultanta, insa o buna parte din acesta va fi acoperit de societatile de brokeraj si de societatile de administrare a investitiilor”, afirma Bogdan Campianu, directorul departamentului de analiza al Raiffeisen Capital and Investment. “Pe de alta parte, piata de capital are un potential ridicat de dezvoltare, insa pentru persoanele care vor veni in numar mai mare, serviciile de consultanta vor trebui dublate de diversificarea gamei de produse pe care sa le poata tranzactiona”, este de parere el.


Chiar si asa, traditia in domeniu si imaginea pe care o pot capata putinele companii de consultanta existente deja le poate asigura o pozitie solida in viitorul, se pare, destul de luminos. Exista deja un precedent in ceea ce priveste SSIF-urile. Acolo, desi companiile afiliate bancilor si-au adjudecat cea mai mare felie din piata, traditia unor firme precum SSIF Broker sau Vanguard le-a facut sa ramana in prim-plan.


“Asteptarile pentru viitor ne motiveaza”, spune Iulian Panait. “In acest moment, consultanta pentru investitii bursiere se face mai mult din pasiune decat ca o afacere. Cu aceiasi bani, iti poti deschide o subsidiara unde sa vinzi termopane, cu o rata a profitului chiar mai mare. Viitorul, insa, pare a fi mai bun decat prezentul”, completeaza el.


De altfel, exista deja companii si persoane fizice straine care sunt atrase de perspectivele bune din Romania si, probabil, si de concurenta slaba. Din pacate, birocratia specifica CNVM face ca durata de autorizare a companiilor de consultanta sa se lungeasca spre infinit. Iar daca esti cetatean strain si incerci sa-ti deschizi o firma de acest fel, ajunge si dincolo de infinit. Pentru ca e nevoie sa ai cel putin o persoana cu atestat de consultant angajata, iar atestatul respectiv se elibereaza numai in urma unui examen in limba romana. Nici daca te numesti Warren Buffet nu poti scapa de vigilenta vajnicilor comisari. Singurele variante sunt, asadar, sa inveti intensiv romana (nu limbajul uzual, gen “Ana are mere”, ci termeni financiari) sau sa angajezi unul dintre putinii romani care au un asemenea atestat. Pe bani buni, fireste.